I dagarna har Svenskt Näringsliv kommit ut med en bok – en antologi – med titeln “Med Sverige på läktaren?” Men, det finns ett kapitel som är från själva matchen – matchen i regeringen. Det är Tobias Krantz som själv skriver vad han kallar för “en personlig betraktelse”. Där redovisar han på ett mycket intressant sätt hur regeringen fungerar – eller inte fungerar – när det gäller forskning- och innovationspolitik. En läsning som kan rekommenderas den som vill få lite insyn i maktens korridorer när det gäller politiken som “avgör Sveriges framtid”, för att citera Krantz, den förre forskningsministern.
Universiteten bör bli självständiga, menar Kratz. De måste själva få forma sin roll och verksamhet. Det betyder inte att staten förlorar inflytandet i de stora frågorna, då man är den avgörande finansiären. Hög akademisk kvalitet är självklar, påpekar han. Men givetvis skall forskningen komma till samhällig nytta.
Det finns inte utrymme att här redovisa Krantz beskrivning av hur viktigt arbetet är på det europeiska planet. Han ger en inblick även här vad som sker bakom kulliserna i spelet kring en stor forskningsanläggning, ITER. Den internationella konkurrensen belyser han också, särskilt med erfarenhet från en studieresa till USA. Det USA kan lära oss är “entreprenörsanda” – viljan att omsätta forskning till samhällsnytta – påpekar Krantz.
Rapporten kan beställas här kostnadsfritt, så varför inte göra det? Det är inte bara Krantz egen berättelse som är läsvärd, utan även Bertil Andersson, Jan-Eric Sundgren och Ingvar Carlsson (ja, det är förre statsministern). En som avviker (positivt) och skriver om tjänsteforskning är Jonas Milton. Charlotte Brogren vill ha med universiteten på ett långsiktigt och strategiskt arbete. Hans Bergström gör också ett nedslag i regeringskansliet (som Kratz) och vill lyfta fram statsministern i innovationspolitiken.
Tyvärr kan man inte på Svenskt Näringslivs nyhetsbrev eller hemsida ladda ned rapporten eller olika kapitel i boken. Det är också svårt att hitta var man kan finna själva rapporten och beställa den. ( Men använd länken som jag återigen ger här) En liten önskan framförs till redaktionen för hemsidan om förbättring inför framtiden. Gör det lätt att beställa och även möjligt att ladda ned delar eller hela rapporten.