Toppmöte om entrepenörskap

Årets toppmöte om entreprenörskap gick i går av stapeln i Örebro. Swedish Entrepreneurship Forum hölls för 21 året i rad, arrangerat av Entreprenörskapsforum. Inför fullt hus på Örebro Slott medverkade ett 40-tal forskare och beslutsfattare, med näringsminister Mikael Damberg i spetsen.

Näringsministern konstaterade att Sverige har många utmaningar. Men han ville vända på resonemanget och se dessa som möjligheter i stället. (Som kineser gör) Tänk på att alla andra länder också har motsvarande utmaningar, och vår land ligger inte sämre till än dessa, snarare tvärt om. För min del skulle jag vilja instämma med tillägget att potentialen är än större, om vi får ihop vårt entreprenöriella Eko-system. Vi har en stor potential som vi inte utnyttjar….

Det är omöjligt att på ett rättvisande sätt redovisa en hel dags presentationer och diskussioner i ämnet entreprenörskap och innovation. Ett längre redovisning, program för program, kan Du få från E-forum om några dagar via denna länk. 

Toppmötet  om entreprenörskap behandlade mycket av det som är avgörande för att få nya och växande företag. Man kan kort säga att det var “en lärobok i entreprenörskap“. En lärobok för landets beslutsfattare, som fanns på plats, från Stockholm och hela landet. Här vad som behandlades:

  • Hur kan attraktiva innovationsmiljöer utvecklas? Detta redovisades baserat på en ny forskningsrapport, skriven av docent Johan P Larsson för Entreprenörskapsforum
  • Hur denna entreprenöriella miljön kan genomföras i praktiken utvecklades med Örebro-regionen som föredöme. Fyra av de ansvariga medverkade.
  • En genomgång av Sveriges nya exportstrategi. Som nu fått handlingsplaner. UD, Tillväxtanalys, Business Sweden och Näringsutskottet medverkande. Fokus på SME-företagen.
  • Den viktiga frågan om migration, företagande och regional tillväxt blev belysta grundade på en ny studie från Linköpings universitet. Medverkande här var regeringen, riksdagens finansutskott och Företagarna. Med två konkreta exempel.
  • Entreprenörskaps-utredningen presenterades av utredaren Pontus Braunerhjelm. Näringsminister Mikael Damberg visade stor uppskattning av förslagen, som sedan diskuterades med Tillväxtverkets GD Gunilla Nordlöf och en framgångsrik entreprenör. Fokus: Hur får man innovationer att utvecklas, och företagen att växa.
  • Kompetensförsörjningen, som är en avgörande del i innovationsutvecklingen och företagens tillväxt, beskrevs av Entreprenörskapsforums VD Johan Eklund. Det diskuteras sedan av Svenskt Näringsliv, SACO, Universiteten och regeringen.
  • Företagsstöd och finansiering diskuterades på basis av en ny studie gjord av Patrik Tingvall, Södertörns Högskola. Detta penetrerades sedan av Tilllväxtverket, ALMI och Företagarna.

I korthel kan sägas att hela det program som behövs för att utveckla ett innovativt Sverige var i fokus. Med digitalisering, regional utveckling, exportinsatser och nya samt växande företag. Och alla var där, inklusive Vetenskapsrådet och Regeringens Innovationsråd. Dock ett undantag, som jag återkommer till.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.