Tre ekonomiprofessorer: Otillräckligt och krångligt

Runt en halv miljon svenskar riskerar att förlora jobben i Corona-pandemins spår. Vad måste då göras? Regeringen fokuserar på krediter och likviditet. Något som företagen inte kan leva på.

De tre ekonomiprofessorerna Martin Andersson,. Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund. talade klartext i Svenska Dagbladet igår “Äldre krisåtgärder håller inte” (De tre ekonomerna är kollegor på Entreprenörskapsforum) Själv har jag bloggat i dessa frågor under gången vecka.

Åtgärderna har hittills varit:

  • Lånegarantier på upp till 70 procent som få vill eller kan utnyttja
  • Likviditetsstöd genom anstånd med vinstskatt och moms
  • Stöd genom sänkta arbetsgivar– och egenavgifter
  • Stöd för hyror
  • Stöd till korttidspermittering

Det räcker inte, menar ekonomerna, som föreslår

  • Stöd till korttidspermittering på 75 procent
  • Nollränta på skattekontot
  • Moratorium för företags amorteringar och räntor
  • Ta bort det skatterättsliga företrädaransvaret

Ekonomerna gör jämförelser med USA, där på en vecka antalet arbetslösa exploderat, från 250.000 till 3,3 miljoner. Där görs en stödinsats motsvarande 10 procent av BNP. Det skulle i Sverige ha blivit 500 miljarder. Vi kan notera att de direkta stöden ligger i nivån 70 miljarder. Svenskt Näringsliv har föreslagit insatser i storleksordningen 200 miljarder, dvs 4 procent av BNP.

De svenska stödinsatserna kan nog hamna på drygt 1 procent av BNP. Mer kommer säkert, vill jag tro, men tyvärr är det fara i dröjsmål. De ordentliga företagarna vågar nog inte vänta, de tar till uppsägningar och konkurser för säkerhets skull.

Andre viktiga artiklar om Corona:

Dagens Nyheter i lördags “Byt coronastrategi och isolera bara utsatta riskgrupper”. Med bl a Mathias Uhlen och Göran Sandberg som avsändare. Väl förankrade i Wallenberg-gruppen. Tänker återkomma i bloggen framöver om detta.

Sedan har vi Dagens Industri där PM Nilsson idag skriver ledaren “Vaccin mot nedstängning” Talar om hur vi kan göra för att Sverige inte ska kollapsa.

Och så har vi en tredje artikel att läsa och ta in, skriven av Lena Andersson i DN i lördags “Viruset har gjort Europa till en samling diktaturer”

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.