Tror Stefan Löfven att han kan bygga Sverige utan näringsliv?

När man läser Stefan Löfvens artikel  i dagens Expressen “Det är dags att bygga det nya folkhemmet” så blir man mörkrädd. (Medförfattare är partisekreterare Lena Rådström Baastad) I artikeln sägs att framtiden är en ny fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa. Men ingenting om hur resurserna ska skapas.

Troligen ska det regna guld från himlen. För i hela den stora artikeln nämner man ingenting om det som skapar vår ekonomi. Det finns inte ett enda ord i artikeln om följande:

  • Företag
  • Näringsliv
  • Entreprenörskap
  • Innovation
  • Forskning
  • Tillväxt

Däremot nämns följande ord sammantaget 26 gånger: Fördelning, jämlikhet, rättvisa, ojämlikhet, klassamhället. det starka samhället och folkhemmet.

När Stefan Löfven blev vald till partiordförande gick han ut i en stor debattartikel i Dagens Nyheter. Vi talar om den 24 september 2012. Rubriken var “Vi presenterar en ny affärsplan för Sverige“. Stefan Löfven talade om en “strategisk samverkan med näringslivet”. Läs artikeln, den är riktigt bra och anknyter till verkligheten. Men när har vi sett denna affärsplan utvecklad på riktigt? Inte annat än i Dagens Nyheter 2012, trots att Stefan Löfven i regeringsställning haft fem år på sig. Men ingen Affärsplan för Sverige har ännu synts till..

I stället presenters nu en kravmaskin som bygger på manna från himlen. Nu kommer säkert Stefan Löfven invända mot min beskrivning med att “det är klart att vi ska ha ett kraftfullt näringsliv” Men, Stefan Löfven, när man som regeringschef ska måla framtidens samhälle och det nya folkhemmet, så måste resurssidan ges en minst lika stor roll som alla samhällsproblem som kräver finansiering.

För Dig som är nyfiken ´på vad Stefan Löfven ville få in i Affärsplan Sverige, och som inte utnyttjar ovanstående länk, kan jag sammanfatta hans fem punkter – samarbete med näringslivet:

Här är planens fem punkter:

  1. Höj Sveriges kompetens till världsledande nivå
  2. Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag
  3. Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden
  4. Sätt innovation i centrum
  5. Inse att allas framgång är Sveriges framgång

I Expressen-artikeln idag finns några exempel som jag inte vill nedlåta mig till att kommentera. Lösningen ligger inte i statliga regler för företagslöner. Inte heller ökade bankskatter eller förbud att läsa vid utländska elituniversitet.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.