Nu när den politiska debatten gäller regeringsbildning och stora frågor, som försvar och polis, kan det synas futtigt att komma med turordningsreglerna. Men, blicken måste både kunna höjas och sänkas, och att se på det “lilla” är också viktigt, inte minst för majoriteten av svenska företag som är små. De stora företagen kan alltid klara den här typen av byråkrati, för de har t o m särskilda avdelningar som kan hantera personalproblem.
Vad gäller turordningsreglerna, så säger dessa generellt att vid uppsägning är det sist in, först ut som gäller. Men med ett viktigt undantag för de små företagen, med högst 9 anställda där två får undantagas denna regel. Hur viktigt är detta undantag, och vilken är effekten? Det visar Entreprenörskapsforums rapport “Det svenska anställningsskyddet“, skriven av Anders Bornhälll och Sven-Olof Daunfeldt. Byggd på deras forskning. Den här rapporten diskuterades igår på ett seminarium.
Studien visar att undantagen för de små företagen under en treårsperiod betytt ungefär 4.200 fler medarbetare än eljest. Gränsen 10 anställda gör att färre anställs i de lite större småföretagen. Vilka har då anställts? Jo, de som är upp till 24 år, där kanske risken för misstag kan bedömas som stor. Dock har “riskgruppen” utlandsfödda inte fått fler jobb, utan dessa har tagits av de svenskfödda. Undantagsbestämmelsen har inte heller lett till att fler äldre sagts upp.
I studien finns också ett annat intressant resultat. För 20 år sedan gick det 1,8 arbetslösa utlandsfödda på en svenskfödd. Idag, i augusti 2018, var relationen 1- 4, dvs fyra arbetslösa utlandsfödda på varje svenskfödd arbetslös. De inrikesfödda har fått lättare att få anställning genom undantaget, medan de utlandsfödda fått det svårare.
Vad är kontentan av studien? Vad gör undantagsregeln, vilken är effekten? Professor Sven-Olov Daunfeldt sammanfattade:
- Antalet anställda ökar
- Det är yngre som får anställning
- Det sker ingen förändring för den äldre arbetskraften
- inrikesfödda gynnas
- Ingen effekt på utrikesfödda
Slutsatsen på seminariet, där flera deltog i en intressant paneldiskussion (länk finns snart tillgänglig) var entydig: En större reform av arbetsmarknadslagstiftningen måste komma. Men den behöver analyseras väl. Här kan Entreprenörskapsforum göra betydande insatser, enligt moderatorn, E-forums VD, professor Johan Eklund.
Rapportförfattarnas artikel i SvD den 27 november sammanfattar väl deras förslag under rubriken “Låt företagen välja vilka som ska sägas upp”