Tyskland visar mot framtiden?

I det senaste numret av The Economist finns en Special Report om Tyskland. Läs den! Viktigast där är beskrivningen av Tysklands ekonomiska utveckling, “Dissecting the miracle“. Vad som skett är att Tyskland haft en oförändrad levnadsstandard det senaste decenniet, samtidigt som landet Tyskland har kunnat växa till sig och fått en stark ekonomi. Låt mig redovisa hur detta har utvecklats.

Hälften av Tysklands tillväxt det senaste decenniet har kommit från exporten. Överskottet i bytesbalansen är hela 7 procent av BNP. (Sverige ligger i samma härad). Den ekonomiska utvecklingen hemmavid har givit låg arbetslöshet, den är 5,4 procent. Ungdomsarbetslösheten är under 8 %. Hur har man lyckats med detta? Tyskland som drabbades hårt under 1990-talet med den otroligt kostsamma återföreningen?

Det skäl Economist anger, och andra också, är arbetsmarknadsreformer, lärlingssystemet och möjlighet att som arbetslös ta ett deltidsjobb utan löneskatt upp till 450 euro per månad. Den strategy Tyskland följt i 10 år, kallad “Agenda 2010” har givit resultat.

Under 10 år har löneutvecklingen varit bara 1,1 procent årligen, år 2001 – 2010. Arbetstagarna har inte fått någon reallöneökning alls, men såväl land som företag har gynnats och fått en stark ekonomisk ställning. Det skall tilläggas att de fackliga organisationerna har fått upp ögonen för denna utveckling, varför löneavtalen idag inte är lika fördelaktiga för arbetsgivarna.

Allt detta och mycket därtill kan Du läsa i the Economist. Där efterfrågar man mer innovation i landet, något som det finns anledning att återkomma till.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.