Ukraina fortsätter dag 474 att återta delar av de ockuperade områdena.

Ukraina fortsätter sin offensiv, och det tycks gå bra. Bra betyder inte att det går snabbt, för Ukraina vill värna sina soldater och inte utsätta dem för större förluster än nödvändigt. Ukraina visar nu upp bilder på återtagna byar och områden, men med en fördröjning, för att inte ge fienden information. Dessutom sker det när territorialförsvaret är på plats. Detta avslöjar bara att byn är säkrad – med lätt skytte. Detta motsvarar vårt civilförsvar, dock väsentligt uppgraderat.

Före går pansarförbanden som samordnar med artilleri, attackflyg och helikoptrar – där sker det grova arbetet.

Kan redovisa läget i offensiven nu i kväll klockan 21.30, med information från försvarsministeriet i Ukraina. De befriade byarna är: Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskuchne, Storozheve, Makarivka and Blahodatne. Men de offensiva förbanden, se ovan, har totalt avancerat 6.5 km och återtaget ett område stort 90 kvkm.

Kan illustrera förlusterna med Bakhmut det senaste dygnet: Ukraina avancerade på flankerna -söder och norr om själva staden upp till 700 meter. Där dödades 66 ryska soldater och 86 sårades samt 3 togs tillfånga. Detta enligt Serhii Cherevatyi, talesman för the Eastern Group of the Armed Forces of Ukraine. Detta är alltså ukrainska uppgifter. Omsätter vi detta till dödade ukrainska soldater blir det 9 samtidigt som 12 blev sårade. Detta med relationen 7,5 – 1 som denna talesperson uppgivit gällt tidigare.

Sedan lockar ukrainarna med träattrapper för att få ryssarna att beskjuta dessa. Nu var skenmålet en Leopard 2 i trä som som ryssarna bombade.  Sedan lät de filma detta från en drönare och använde filmen i rysk TV för att visa upp hur duktiga de varit.

Detta är inte första gången. Förra sommaren, när Ukraina fått HIMARS långskjutande och pricksäkra artillerisystemet, så bombade man träattrapper och påstod dessutom att man slagit ut 23 enheter, trots att Ukraina bara fått 20. Troligen lyckades man skjuta bort en HIMARS.. Ryssarna är smarta, får allt vänt till sin egen nackdel, tycks det. Du som vill se hur det ryska försvaret, som Ukraina tagit i närtid, så finns det här

Sedan har vi sprängningen av Kakhovka med översvämningar som följd. På den ukrainska sidan noterar man 10 döda och 42 saknade. Den ryska sidan, som är värst drabbad, har ukrainare försökt hjälpa till och gjort så på många ställen. Trots att de då blivit beskjutna när de försökt rädda liv. En båt där många räddade satt i besköts så att tre dog och 23 skadades.

På den ryska sidan sker inte mycket av räddningsarbete, trots att det är området som är hårdast drabbat. Vid orten Oleshky, på den ryska sidan, hittade man 90 lik när vattnat dragit sig tillbaka. Ryssarna vägrade att hjälpa tidigare, och uppgav säkerhet som ett skäl att inte göra något, trots att ukrainarna inte försökte skjuta utan i stället hjälpte till med räddningsarbete.

Nu på fredag, den 16e träffas Ramstein-gruppen i Bryssel. Ett 50-tal länder deltar, och detta är 11 mötet. Nu ska man framför allt diskutera och samordna den internationella fighter jet gruppen, som framför allt har fokus på F-16-planet. Men även Gripen kan komma med. Sverige ingår som ett av åtta länder i flyggruppen.

Till sist en glimt av det kraftigt försvagade Ryssland. Den ryske utrikesministern Lavrov var i Brasilien och träffade sin motpart där. I en deklaration sa Lavrov: “We are interested in ending the Ukrainian conflict as fast as possible”. Ryssland accepterar dock inte Ukrainas krav, men Lavrov sa dessutom: “at the same time is open to let the other side be heard”

Man tackar!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.