Ukraina inför helgen – nu när tjälen gått i marken

Nu kommer de rörliga ukrainska förbanden till sin rätt när tjälen gått i marken. Ryssarna är mycket långsammare och får inte förflytta sig eller agera utan order uppifrån. Det finns en order sedan flera månader tillbaka på den ryska sidan: Återta Bakhmut, vilket inneburit att ryska soldater en mass har använts som levande sköldar. Uppskattningsvis 50-100 ryssar har därför dödats varje dag i dessa strider, som inneburit marginella framgångar – staden Bakhmut är inte intagen ännu. Till råga på allt är inte denna stad någon nyckelpunkt som Kherson eller Kharkiv. Men ryska stats-TV har inbillat sina tittare att så är fallet.

Bakhmut ligger i Donetsk Oblast, med 7000 invånare idag mot 70.000 före kriget. Sedan i maj månad har de ryska trupperna kommit ungefär 40 km, och står nu ganska nära stadens östra gränser. Staden är ingen logistisk knutpunkt, så den ryska offensiven är svårförståelig, och de som dödas kallat vårdslöst nu för Putins kanonmat. Ukrainarna är för sin del återhållsamma med motoffensiver för att inte förlora för många soldater, men kanske 5 – 10 dödas dagligen.  Financial Times har en intressant ledare och kartor. (Ingen brandvägg)

Kremls talesman Dmitry Peskov angav för först gången under kriget att de ryska territoriella kraven inskränkte sig till de fyra östligaste regionerna. Detta stämmer inte med vad Vladimir Putin sagt som fortfarande antyder att de ryska kraven gäller hela Ukraina. Men det Putin säger kan man inte heller ta på allvar. Han hotade tidigare med kärnvapen, för att nu säga att man inte skulle vara så galna att man använde kärnvapen. Inte initialt och inte heller som svar på ett angrepp, säger han. Fan trot, men det gäller alla offentliga ryska utsagor. Putin har t o m påstått att Väst hotat med kärnvapen, vilket är ytterligare en lögn i raden av ryska lögner.

Slovakien kommenterade igår önskemål om fredsförhandlingar med en direkt avrådan “Vi vet vad detta skulle innebära, för vi gjorde ett försök med Hitler”. I stället skänker de omedelbart 300 generatorer till Ukraina, för att hjälpa till med energiförsörjningen. Sak samma med Frankrike som skickar 100 stora generatorer. Leveranserna lär ske i närtid, under december månad.

Näst sist: Erdogan ska tala med Putin och Zelensky för att få till förhandlingar, antyder han idag. Det skulle han inte göra utan Vladimir Putins goda minne. Visar på Rysslands svaghet, man vill få en vapenvila för att kunna förstärka och komma igen. Zelensky har troget sagt: Alla ukrainska områden ska friges.

 

Till sist de ryska förlusterna:

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ukraina inför helgen – nu när tjälen gått i marken

  1. Varför vill inte media rapportera om:
    1. Merkels bekännelse i Die Zeit att Minsk-avtalen bara var ett sätt att köpa Ukraina tid att med amerikanarnas hjälp rusta upp för att återta kontrollen
    2. President Xi’ besök i Saudiarabien där banden stärktes och att oljan ska betalas Yuan vilket på sikt innebär ajöss för dollarn som världsvaluta.
    3. Tillströmningen äv länder som vill gå med i BRICS, Algeriet, Turkiet, Saudiarabien. Allt ämnat att stoppa amerikanarnas geopolitiska expansion – deras krig mot ryssarna går mot ett svidande nederlag

    • Det är verkligen frågor som borde redovisas. Inte minst Merkels ansvar för att satt inte bara Tyskland, utan hela Europa, i en beroendestllning av Ryssland. Nedläggningen av 17 kärnkraftverk är förödande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.