Ukraina kan överraska igen – Rysslands terrorbombningar kontraproduktiva

De ryska terrorbombningarna är fruktansvärda, men gagnar inte Ryssland. Effekten:

  • Ökar ukrainarnas motståndskraft
  • Skyndar på luftförsvaret i Ukraina, med leveranser från USA, Tyskland och Spanien
  • Visar att 80 procent av de 100 missilerna kunde skjutas ned
  • Alla drönare sköts ned
  • Ryssland har kraftsamlat, har snart inga precision-robottar kvar.
  • Gav G20-länderna en illustration av Ryssland som terror-stat
  • Skärpte G20-ländernas uttalande mot Ryssland

Detta låter kanske alltför positivt, men långsiktigt tror jag att Rysslands agerande beror på desperation och knappast på något strategiskt övervägande. En ytterligare effekt är att missilangreppen tystar militär-bloggarna i Ryssland för några dagar.

Min tro är att Ukraina fortsätter att ta över östra delen av Kherson Oblast, dit de ryska trupperna nu dragit sig tillbaka. Ukrainsk beskjutning och specialtrupper har redan tvingat Ryssland att flytta sin “huvudstad” för administrationen en gång. Det finns också stora partisangrupper som agerar mot ryska ledningscentraler och vapenförråd.

Sedan kommer Krimhalvön ligga öppen för de ukrainska styrkorna.

Ryssland vill ha vapenvila och fredsförhandlingar nu för att i lugn och ro kunna förstärka sina trupper. Detta inser Väst och några förhandlingar är inte möjliga annat än på Ukrainas villkor. 

Ukraina har övertaget när vintern slår till med en god vinterutrustning (Kanada levererar). För de ryska soldaterna blir vintern svår. Redan har det varit “uppror” och kraftiga reaktioner bland de ryska trupperna.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.