Ukraina låter inte Ryssland behålla några områden

I sin adress till det ukrainska folket i natt, natten som gick, markerade Zelensky att Ryssland måste bort från alla ukrainska områden. Både Donbas och Krimhalvön. Ryssland kommer framöver inte äga några ukrainska områden, och det inkluderar Donbas och Krim, sa Zelensky. Nu har Ryssland satt in “all den kraft de har kvar”, påpekade han. Och så hänvisade Zelensky till avlyssning av den ryska militärens telefontrafik. De ryska styrkorna är “väl medvetna om att detta krig inte är vettigt och att deras armé strategiskt inte har en chans”.

Med “strategiskt” menar Zelensky helheten, taktiska vinster kan ryssarna erhålla genom att ta vissa vissa mindre områden.

I en alldeles färsk opinionsmätning visar det sig att Ukrainas president har sitt folk bakom sig. Undersökningen genomfördes 13 -18 maj och var telefonintervjuer med ett representativt urval av 2000 ukrainare. Resultatet:

  • Hela 83 procent motsätter sig att områden i Ukraina överges för att uppnå fred och vill i stället bevara självständighet.
  • Endast 10 procent är av uppfattningen att Ukraina bör söka fred genom att ge upp delar av landet ör att få slut på kriget
  • I de östra delarna av Ukraina är det något fler som vill ha fred i utbyte mot land, 19 procent. Men hela 63 procent där, som bor där Ryssland bombar, säger nej, vill inte att Ryssland ska få någon del av Ukraina.
  • I södra Ukraina, där Odessa ligger, är motståndskraften lika stor som i landet i genomsnitt, bara 9 procent av befolkningen vill ge Ryssland land i utbyte mot fred.
  • De som för närvarande bor i de ockuperade områdena är 77 % emot alla territoriella eftergifter och endast 18 % är redo att göra eftergifter 

Det som är allra mest notabelt är att de som redan bor i ockuperade områden, som Putin utropat till självständiga delar, vill inte ha Ryssland som moders-land.

Undersökningens metodik har jag tittat igenom och den är väldigt god, bättre än i opinionsmätningar i världen generellt. Det är Kyiv International Institute of Sociology som genomfört undersökningen.

Hur utdraget blir kriget? Kan inte Ryssland vinna?

Ryssland kunde tidigare bedriva ett lågintensivt krig sedan 2014, där båda länderna behöll sina områden och försvarslinjer. Med totalt 14.000 dödade sammantaget. Idag är det helt annorlunda. De ryska styrkorna är kraftigt åtgångna (se noten nedan) – de kan inte stanna kvar så länge. Och Ukraina håller för sin del på att del förstärka sin armé med uppskattningsvis 300.000 man. Armén får dessutom nu under den kommande månaden kraftigare artilleri och missiler samt mer ammunition. Dessa faktorer kommer att avgöra – före årsskiftet har ryssarna åkt hem. (Krim kan bli ett undantag)

PS Detta har ryssarna förlorat t o m igår enligt Ukrainska ÖB: Antalet förlorade ryska soldater är 29.450. (Ukraina har förlorat cirka 4.000) Vidare har Ryssland förlorat 1.205 stridsvagnar, 3.213 bepansrade fordon, 2.218 lastbilar, 606 artillerienheter, 201 raketramper, 93 luftförsvars-enheter, 170 helikoptrar, 206 flygplan (flest jaktplan), 491 drönare och 13 båtar. Inte undra på om världens näst starkaste militärmakt darrar. (Uppgifterna ovan om antalet dödade ryska soldater är minst säkra, för det är uppskattningar, men stridsenheterna är nogsamt räknade och trovärdiga)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.