Ukraina vinner kriget och landet fungerar trots kriget

Det är ingen tvekan om att Ukraina vinner kriget mot Ryssland, eller snarare att Ryssland förlorar. Samtidigt verkar Ukraina som land fungera förvånansvärt väl, det man kan se på exempelvis Kyiv Independent. Några exempel på vad som sker.

  • I morgon tar president Zelensky emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Kiev 

I Kiev-regionen, som befriats från de ryska invasionstrupperna, har nu upprensnings-arbetat varit igång i några dagar. Till och med den 6 april har man hittat:

  •  6 883 sprängladdningar som man neutraliserat, efter av de ryska styrkorna  reträtt,
  • 1 022 av föremål har upptäckts under de senaste 24 timmarna.
  • Detta i Kiev-förorterna Bucha, Borodyanka, Lukyanivka, Lukashi och Ploske, Belogorodka, Stoyanka och Kozarovychi
  • Samt 14 km motorväg mellan Kiev – Zhytomyr” där 1.222 sprängladdningar hittades
  • Källan till ovanstående: Ukrainas Nationella Räddningstjänst, SES

Det är imponerande att Ukrainska specialstyrkor har kunnat oskadliggöra så många sprängladdningar. De har special-utbildats för att klara minor och sprängladdningar. Ibland har t o m de döda kropparna varit minerade.

Mer än 760 grönsaksaffärer och 400 restauranter var öppna i Kiev den 1 april

Den 1 april kom Kievs kommunstyrelse med dessa uppgifter. Vidare finns 440 fungerande bilverkstäder, 260 hårfrisörer, 70-talet nagelvårdssalonger och 60-talet skräddare och skomakare i full verksamhet. Otroligt, mitt i kriget.

Under Ukraina-kriget har den ryska ockupationsstyrkan förlorat omkring 18 900 soldater och därtill kommer minst dubbelt så många skadade. Källa: Ukrainska Försvarsmaktens Generalstab

De totala ryska stridsförlusterna är från 24.02 till och med 07.04 ungefär:

Stridsvagnar – 698 enheter,
Bepansrade stridsfordon – 1891 enheter,
Artillerisystem – 332 enheter,
Robotsystem – 108 enheter,
Luftförsvars-enheter – 55,
Flygplan – 150 enheter,
Helikoptrar – 135 enheter,
Vanliga fordon – 1358 enheter,
Fartyg / båtar – 7 enheter,
Tankvagnar – 76,
Drönare – 111.
Uppgifterna uppdateras ständigt. Beräkningen kompliceras dock av den höga intensiteten i fientligheterna, uppger Ukrainska Generalstaben. Översättning från ukrainska har skett med Google Översätt. OBS, det är en part i kriget som ger dessa uppgifter.

Ovanstående ger en både imponerande och intressant bild av Ukraina idag

Den bild Putins Ryssland vill  ge av kriget avslöjar Dagens Nyheter idag på ett väldigt bra sätt. Du som kan: Läs DN-artikeln idag “Rysshatet på konservfabriken blev del i Putins kampanj” För Dig som inte kan läsa Dagens Nyheter – artikeln säkert bakom betalvägg – så visar DN:s utomordentliga undersökande journalistik hur lögnaktig Putins propaganda är. Helt fabricerad. Detta kommer att ge kraftiga bakslag, för om allt Putin påstår är påhittat och felaktigt – för att inte säga lögnaktigt – finns ingen trovärdighet alls.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ukraina vinner kriget och landet fungerar trots kriget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.