Ukrainakriget dag 583 av kriget som skulle genomföras på 3 dagar

Det ryska kriget i Ukraina fortsätter, om än med små förändringar vid fronterna. Detta är huvudspåren för kriget just nu:
 • Ukrainas offensiv går framåt, på flera fronter. Viktigast och bäst går det i söder via Robotyne, som erövrades för några veckor sedan. De rör sig långsamt framåt för att inte spilla för många ukrainska soldaters liv.
 • Ryssarna är i försvarsposition. Är betydligt sämre i strid är Ukraina, det har Institute for the Study of War, ISW, konstaterat. Normalt ska anfallsstyrkan var 2-3 gånger större än de försvarande förbanden. Nu är den kanske mindre och ända avancerar Ukraina. Det säger mycket.
 • Ryssland är nu på gång att sätta in sin 5e armé, som består av outbildade och helt nya rekryter. Att använda de ryska soldaterna i köttkvarnen fortsätter, eftersom liv inte spelar någon roll för Vladimir Putin.
 • Nästa viktiga knutpunkt i söder är Tokmak, som ligger cirka fem mil söder om Robotyne.; Ukrainska specialförband har tydligen nått fram till den staden. Ukraina försöker inte i första hand ta ytor utan gå på de ryska stridsenheterna. Detta har gjort de ryska styrkorna så nervösa i Tokmak att de i morse sköt ned ett eget jaktplan: Den ryska stoltheten en toppmodern Su-35.
 • Ryssarnas styrka är deras drönare och missiler som de kan starta långt från Ukraina. Hela 80-90 procent av dessa svärmar, som ofta är 30-40 stycken per gång, oskadliggörs. Här behöver dock Ukraina ytterligare förstärkning, men även flygplan som F-16 och Jas Gripen är viktiga instrument vid nedskjutningarna
 • Hade Ryssland fått full eller stor utdelning på sina massiva massbombningar skulle man krossat Ukraina. När Ukraina kan skjuta ned mer än 90 procent, och som nu också ibland, samtliga drönare, då borde denna del av krigföringen bli ganska ointressant för Ryssland. Man kommer dock fortsätta för att hålla Ukraina på halster.
 • Det som stör Ryssland allra mest, bortsett ifrån att de är dåliga på att strida och måste förlita sig på köttkvarnen, är de allt intensivare bombningar och sabotage som militära enheter, både i ockuperat område och i Ryssland, som Ukraina lyckas med. Och allt tyder på att det både redan givit goda resultat för stridsförmågan hos ryssarna, men också att dessa attacker ökar successivt.

Några andra inslag i närtid som förtjänas att redovisa:

I går morse skickade Ryssland 44 kryssningsrobotar mot Ukraina. Därav sköts 34 ned, 10 kom igenom. Senare kom sex drönare mot Odessa. De sköts samtliga ned, utan att nedfallande rester ställde till skada.

På den södra fronten igår upptäckte de ukrainska styrkorna en sabotagegrupp från Ryssland iklädda ukrainska uniformer. De oskadliggjordes.

Vladimir Putin hade nyligen ett möte med Wagnergruppens nye chef Troshev. Denne var tidigare säkerhetschef under Prigozhins tid. Han spelade under täcket med Putin när Wagnergruppen gick mot Moskva. Han deltog inte, och informerade den ryska säkerhetstjänsten FSB.. Troshev ska nu skapa en ny privatstyrka motsvarande Wagnergruppens, men inom ramen av det ryska försvaret. En rysk vice försvarsminister ska hålla koll på utvecklingen.

Här en rysk kvinna som intervjuas i rysk TV. Hennes kunskaper är inte särskilt goda. Detta har den ryska propagandaapparaten lyckats med. Otroligt kan man tycka. Hennes budskap i korthet:

 • USA har inget vatten, ingen gas, ingenting.
 • Flyr Du får du därför slicka dem rena från topp till tå – bra för dem
 • Snart blir Du sedan utslängd från USA
 • Ukraina är vårt, ukrainarna har inget hemland och ingen flagga, ingen heder
 • Ni ukrainare är ett avskum, ni saknar dignitet, ni har ingenting

Detta har sänts på rysk statlig TV över hela landet. Det lär vara många sådana här inslag. De som förstår hur fel och tokigt budskapet och uttalandet är vågar inte diskutera detta med annat än några nära förtrogna. Angiveri är frekvent och många tusen ryssar har fängslat för sina åsikter

Ryssland har inte bara problem i kriget mot Ukraina, utan även med sina relationer i närområdet. Både Moldavien och Georgien säger sig vilja bli medlemmar i EU. Även Armenien har uttryckt en vilja att komma med i EU. (Kanske skälet till den etniska rensningen i Navorno-Karabach).

Värst är dock att det tidigare pålitliga landet Kazakstan säger “We confirms our intent to comply with sanctions against Russia”. Det är landets president som säger detta. Landet vill stå fritt. Så Vladimir Putin har inte mycket hjälp av sina närmaste grannar. Inte ens Belarus vill öppet deltaga i kriget mot Ukraina.

Ukraina får fortsatt stort stöd från omvärlden. Ett tecken på detta är att NATO:s generalsekreterare Stoltenberg och försvarsministrarna för både Storbritannien och Frankrike var i Kiev igår.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.