Ukrainas dag 457 av den ryska fullskaliga invasionen – en del händer onekligen

Den gångna natten genomförde Ryssland återigen en stor drönar och missilattack mot Ukraina, och särskilt i Kiev. Hela 17 missiler och 31 drönare användes. Denna dag lyckades Ukraina inte så väl med nedskjutningarna. Av missilerna kom 7 igenom, men träffsäkerheten är minst sagt dålig. Åtta drönare tog sig igenom luftförsvaret, men även där var träffsäkerheten dålig.

Tyvärr lyckades man träffa ett sjukhus i  robotattacken mot Dnipro. Ett par personer dödades och drygt 30 personer skadades. Räddningstjänsten bekämpade branden, men i förrgår så bombade Ryssland räddningstjänsten i Dnipro och förstörde hela 24 brandbilar. Det är inte militära mål. Staden har en miljon invånare och ligger mitt i Ukraina.

Låt oss se på de fortsatta ukrainska förbekämpningarna. I går slog man ut 25 artillerisystem, ett luftvärnssystem och vidare tretton “mjuka” lastbilar. Vidare har två ukrainska drönare träffat en kommunikationscentral i Krasnodar i Ryssland, vilket är 35 mil från fronten. Det visar att Ryssland inte har ett fungerande luftförsvar.

När de ryska raiden sattes in mot Ryssland i början på veckan satte Ryssland in sitt modernaste attackflyg, två Su-34. De bombade en åker i stället för att rikta sina insatser mot de styrkor med stridsvagnar och pansarvagnar och totalt cirka 500 man som gick in i Ryssland. Skälet är troligen att de inte vågade gå upp i höjden, vid risk för att bli nedskjutna. En stor åker blev därför perforerad av ryska bomber, men där fanns inga anfallande soldater.

Det toppmoderna signalspanings-fartyget Ivan Churs som Ukraina anföll igår med patrullbåtar skadades. Totalt lär sex besättningsmän ha omkommit och fler blivit skadade. Båten är nu bogserad in till Sevastopol och man lyckades provisoriskt täppa till hålet i skrovet. Det tar nog tid innan båten är sjöduglig igen.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ukrainas dag 457 av den ryska fullskaliga invasionen – en del händer onekligen

  1. Din blogg om Ukraniakriget är utmårkt och detaljerad. Har Du koll på att denna information inte når Ryska intressenter?
    Och om så vore fallet vilka konsekvenser?
    Kanske skulle få ryssar att deppa men skulle det kunna skada Ukrainas sak?

    Jag antar att Du tänkt på frågan och kommit till vad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.