Ulf Kristersson på techelitens sommarmingel: Saknar politikerna

I förra veckan anordnade Fredrik Hjelm & Johannes Schildt techeliternas sommarmingel. Här lite om mötet och deltagarna. Hela 250 tech-orienterade människor deltog, tillsammans med Ulf Kristersson och Kaja Kallas, Estlands premiärminister.

Läs om evenemanget här.

Programpunkterna i år handlar om att bygga stora bolag i Norden och Europa, läget på kapitalmarknaden och Ukraina-kriget. 

Dagens Industri, som skriver om evenemanget säger att statsminister Ulf Kristersson är “plågsamt medveten om hur låg teknikkompetens det finns inom europeisk politik.” 

Ulf Kristersson berättar för Dagens Industri (som alldeles för få politiker läser) att han tidigare jobbade på ett IT-bolag som hette Connecta. (uppköpt 2012). Enligt Kristersson ligger Sverige väl till på IT-sidan, men det gör inte Europa. Vår kontinent “underpresterar” sa han. De snabbast växande storbolagen finns i USA och i Asien. Som exempel nämnde han “riktig 5G” som växer snabbare i Asien och USA.

Sedan citerar bloggen Ulf Kristersson ordagrant:

“Det är väldigt få i politiken som kan någonting om teknologi. Vi har alldeles för få naturvetare och alldeles för få datavetenskapligt utbildade i politiken”, säger han och menar att det leder till att politiker gör det politik kan – reglerar.

 

Sedan kommer Ulf Kristersson in på kapitalmarknads-unionen som EU skulle ha etablerat. Vi har pratat om det i 10 års tid nu, säger han uppgivet. Kapital behövs framför allt för de små och medelstora företagen. EU:s otroliga förmåga att reglera kommer Kristersson också in på. Och säger:

”Jag säger inte att det inte behövs regleringar, för det gör det. Men det kan inte vara så att Europa i första hand sysslar med reglering och USA och Asien i första hand sysslar med att skapa det nya. Det är en riskabel arbetsfördelning.”

Läs DI:s artikel “Statsministern: För få politiker kan tech -“riskabelt”

Det är nog dags att uppvärdera Ulf Kristersson, (det vill jag säga som känt honom sedan 1987) Det verkar för övrigt som om den omvärderingen har börjat. Det säger bloggen, som ofta lägger örat till marken, och även hör en hel del i kommentarer.

PS Rysslands ekonomi är verkligen inte bra. Professor Stefan Hedlund, Öststatsforskare, som skriver i Expressen. “Ryssland blir inte rikt – det ser nattsvart ut”. “Ett land som inte handlar med omvärlden och där en växande andel av den manliga befolkningen antingen har flytt eller stupat i Ukraina blir inte rikt” påpekar Hedlund. Inflationen stiger och bensin och diesel har fått stora prisökningar och är en bristvara.

PPS. Det är kalabalik för bankerna i Ryssland idag. Så här skriver Moscow Times idag:

“Många ryska banker har brist på kontanter i utländsk valuta efter att USA införde sanktioner mot Moskvabörsen och stoppade handeln med dollar och euro. (Skedde igår)

En korrespondent för The Moscow Times besökte flera stora bankers filialer i Moskva på morgonen, men det fanns inga dollar i någon av dem.”

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.