Ulf Kristersson var överlägsen i gårdagens TV-debatt, utan att vara överlägsen

Själv blev jag förvånad att Ulf Kristersson vann nästan alla dueller med Magdalena Andersson. Den eftervalsanalys som Johan Hakelius gör i Fokus, skriven före debatten, skulle kanske se annorlunda ut nu? “Inte den här gången heller”. Eller vad säger Johan Hakelius själv?

Du som inte tittade på debatten igår kan reparera detta. Här är en länk till Statsministermötet. Tala om för mig om du inte delar min uppfattning. Jag blev klart positivt överraskad. Det överraskade också att Magdalena Andersson var så slätstruken. Hon glimmade bara till när hon fick tala om sina kollegor i EU, dvs andra länders stats och regeringschefer. Även i skolfrågan – vinster i välfärden – var till statsministerns fördel.

Expressens undersökning via Sifo visar också att Ulf Kristersson var bäst, “Kristersson vann duellen” Moderatledaren fick hela 3,7 av 5 möjliga vilket är högt.

Fortsätter Ulf Kristersson så här i de kommande två partiledardebatterna, idag i TV4 och i morgon i SVT samt i TV4:s statsministerduell på lördag kväll, så talar mycket för ett regeringsskifte.

Hade statsminister Magdalena Andersson varit ärlig i valrörelsen och tillstått de allvarliga misstag som regeringen gjort, både när det gäller energin och gängkriminaliteten, skulle hon kunnat rida på sitt förtroende. Med en ny politik för att både få tillräckligt med energi – bygga Ringhals 5 och 6, och dansk kriminalpolitik, enligt Moderaternas förslag, skulle väljarna ha sagt ja tack. De allra flesta svenskar vet att både energipolitiken och bekämpandet av gängen har misslyckats. Erkänner regeringen då detta, och säger vad som måste komma i dess ställe, så skulle trovärdigheten ha ökat väsentligt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.