Utlandsfödda ökar exporten

Nu är det styrkt, det många trott, nämligen att utrikes födda kan öka exporten. Det visar en rapport som Entreprenörskapsforum publicerade i fredags, 24/10. Rapporten kan laddas ned här. En kortare sammanfattning hittar på på SvD Brännpunkt.

Rapporten “Utlandsfödda och företagens internationalisering”, skriven av Magnus Lodefalk och Andreas Hatzigeoriou bygger på 30.000 svenska företags tjänstehandel. Detta kopplat till anställdas födelseland och utbildning. Det är 10 årsperioden 1998 – 2007 som är analyserad.

Fler utlandsfödda i företaget ökar dess tjänsteexport just till de forna hemländerna. Författarna noterar att handelshinder idag är framför allt informella hinder, inte inte tullar och kvoter. Barriärerna till de utlandsföddas gamla hemländer reduceras genom de nyaställda i företagen. En intressant, men inte helt oväntad effekt, vill jag påstå. Tänk själv om Du flyttade till andra sidan jordklotet, så skulle det ändå vara naturligt och lätt att hitta vägar för tjänster och varor i Sverige, baserat på egen kunskap och nätverk.

Rapporten kommer med fyra skarpa förslag:

  • Införliva migration i det handelspolitiska ramverket
  • Sprid kunskapen om att utrikes födda kan främja företagens internationalisering
  • Ta tillvara på de utlandsföddas potential och gör det lättare för akademiker och entreprenörer att få uppehållstillstånd
  • Underlätta internationaliseringen av de utlandsföddas nya företag

Här finns mycket att göra, som kommer ge effekt, både för de utlandsfödda, men också för de företag de arbetar i, vill jag skicka med som en avslutande kommentar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.