Utvisa inte våra experter

Så löd rubriken i lördagens Dagens Industri där ABB:Sveriges VD Johan Söderström skrev en bekymrad debattartikel. Han vill göra det lätt för regeringen att stoppa alla kompetensutvisningar genom amnesti. Det är ett utmärkt förslag.

Regeringen skulle när som helst ha kunnat ingripa genom beslut i plenum i regeringen ändra på Migrationsverkets utvisningar. Men, när regeringen tydligen vägrar att göra rätt, så är amnesti enda framkomliga vägen. Och uppenbarligen har inte generaldirektören på Migrationsverket inte heller makt över sina anställda. Inte heller bryr de ansvariga på Migrationsverket vad Migrationsöverdomstolen beslutat: Se till helheten inte detaljerna. Efter nästan tre månader fogade man sig, det verkar inte så enligt Johan Söderströms artikel.

Här några citat ur Johan Söderströms artikel:

Migrationsverkets tillämpning av lagen har varit att minsta avvikelse från försörjningskrav eller kollektivavtalsvillkor rörande lägstalön, försäkringar eller semester automatiskt leder till utvisning.

Samma resultat har Migrationsöverdomstolen kommit fram till i två domar i december 2017. Men, Migrationsverket vägrade  i nästan tre månader att följa domstolen utslag. Den 8 mars hade man läst domen och nu ska inte mindre misstag vara utvisningsskäl. Men det stämmer uppenbarligen inet med vad ABB:s VD säger. Honom litrar jag mer på.

Dem vi talar om är människor, individer, som kommit till Sverige med hopp om en bättre framtid för sig själva och sina familjer. De kommer hit då de fått ett jobberbjudande. De rotar sig, lär sig svenska, arbetar, betalar skatt och bidrar till samhället. De får nya vänner, deltar i det svenska föreningslivet, bygger en framtid för sina barn. Barnen, som i många fall är födda i Sverige, talar ofta bättre svenska än sitt ursprungliga modersmål.

Hur stämmer detta med önskan att invandrarna i Sverige ska integreras? Vi skall väl inte införa en regel för utvisning när integrationen gått för långt? Vill jag ironiskt fråga.

Vi vill driva på en utveckling som stärker Sverige i konkurrensen mot omvärlden och bidrar till ökad svensk välfärd. Vi hoppas att fler vill följa oss.

Så avslutar Johan Söderström sin artikel. Och han har säkert stöd av alla VD-ar i näringslivet. Hur är det med de ansvariga politikerna?

Dagens Nyheter gjorde en av sina utmärkta analyser av verkligheten, motsatsen till Fake News. Arbetskraftsinvandringen som visar att inga jobb stjäls från svenskar genom arbetskrafts invandringen.

Och i en ledare påpekar DN: Sverige behöver fler arbetskraftsinvandrare. Med påpekandet att det givetvis är arbetsgivaren och inga myndigheter som ska bedöma behovet av arbetskraften.

Tilläggas kan att Migrationsverket är en myndighet på dekis, som inte klarar av sina arbetsuppgifter. Men, det visste vi ju redan. Ett exempel från igår: Du har arbetstillstånd här i Sverige, Du vill förlänga detta. Då tar det enligt Migrationsverkets egen uppgift (Du kan själv se):

  • 15 – 16 månader att få besked om du ansöker via internet.
  • 18 – 24 månader om Du ansöker på blankett

Tala om dåligt handläggning.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.