Vad gör vi nu?

Nu kanske Brexit är ett faktum. Med 3 miljoner britter som begär omval, och “Lämnare” som ångrar sig, så vet man inte vad som kommer att ske. Läget är oklart, på gränsen till kaotiskt. Vad gör vi då i Sverige?

Vi bör ha fokus på det vi kan göra på egen hand för att hävda oss globalt. Även om vi givetvis samtidigt bör verka för att EU:s inre marknad ska förverkligas.

Sveriges Göra Själv-lista i kortversion:

  1. Bli världsledande i digitalisering
  2. Införa personaloptioner som är konkurrenskraftiga internationellt
  3. Utveckla en bra skola, som hävdar Sverige globalt
  4. Ett reformerat innovationssystem som gör Sverige ledande, enligt OECD:s förslag
  5. Offentlig Innovationsupphandling, enkel och välkomnande för mindre företag
  6. Expertskatt som gör det möjligt att få forskare och experter till Sverige
  7. En kraftfull institutssektor som fyller sin plats i innovationssystemet
  8. Ett statligt riskkapital-system som kompletterar det privata
  9. Ett Regel-Sverige som underlättar för såväl företag som enskilda
  10. Ett system som underlättar för entreprenörer, där ovanstående ingår

Låt mig här belysa den första punkten, digitaliseringen. I går hade Carl Bildt en artikel i SvD som Du borde läsa  “Öppningen till framtiden” heter den artikeln och kan laddas ned här. Den visar hur banbrytande Carl Bildt varit när det gäller digitalisering, eller IT som det hette för 22 år sedan.. Redan 1994 ledde han den svenska “IT-kommissionen” som analyserade den digitala utvecklingen. Målet var att Sverige skulle bli världsledande år 2010 när det gäller att använda IT. Länk till denna studie finns här: “Vingar åt människans förmåga”

Faktum är att Sverige redan var nummer ett i världen på IT-området år 2000.  Ny Teknik noterade i februari 2000: “Sverige är världens ledande IT-nation. Tidigare har USA legat främst men är nu förpassat till en andraplats. Rankningen görs av analysföretagen IDC och World Times i den årliga studien ISI, “Information Society Index”. Detta noterade således Ny Teknik för 16 år sedan. Sverige låg i topp. Det amerikanska magasinet Time hade detta på sitt omslag: Sverige Etta.

Hur är det idag? Det finns många studier, men genomgående är att Sverige tappar. I IMD:s studie för några månader sedan kom Sverige på 9e plats som IT-nation, ned från en fjärde plats på fem år. I en annan studie, som mäter hur uppkopplad Sverige är som nation idag, ligger vi på 18e plats. Tala om att förlora position. Detta redovisar dock inte Carl Bildt.

Som motvikt vill jag hänvisa till instituten. RISE hade ett seminarium i vintras, som gav en mycket positiv bild, men vi har inte möjlighet att föra ut den excellens vi har i Sverige. Tyvärr.

Så åter till Carl Bildt. Han beskriver i sin SvD-artikel att han nu varit ordförande i en ny internationell kommission, “Global Commission on Internet Governance”.  Där konstaterar man att “internet of things” kan öka världens BNP fram till år 2025 med hela 11 trillioner dollar. Det betyder en ökning av vår ekonomi med nästan 15 procent- Bara genom digitaliseringen. Men, som Carl Bildt noterar, men få andra gör, så märks inte detta i varuhandeln. Det digitala är mycket svårare att mäta än de fysiska produkterna.

Till sist måste jag lyfta fram den svensk som var allra först med att söka främja digitalisringen i Sverige, Hans Rausing, Tetra Pak. Redan i början på 1990-talet skrev han en stor artikel i Veckans Affären på temat att fiber-läggning i hela Sverige skulle kunna bli avgörande för hela Sveriges utveckling. Jag minns hans frustration när hans artikel inte ledde till några reaktioner alls.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vad gör vi nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.