Vad kan man säga om gängbrottsligheten?

Klanerna är system-hotande för Sverige, säger Rikspolisen. Det här blir samhälls-hotande därför att man förskjuter makten från staten till familjen, säger Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseenhet. Detta sa också biträdande Rikspolischefen Mats Löfving i Ekots Lördagsintervju.

Stefan Löfven i Göteborg den 14 augusti 2018:  “polisen måste få de resurser som krävs” Tre månader senare, när Stefan Löfven bildat regering talar både Rikspolisen och SÄPO om vad som krävs i två parallella skrivelser till regeringen.

Den 11 september 2019 presenterar regeringen sitt 34-punktsprogram med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten. “I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Kampen mot det grova våldet och nyrekryteringen till gäng- och nätverksmiljöer måste intensifieras.” Nu, efter ett helt år, är bara två av de 34 punkterna genomförda. Vad säger man? Snabbhet eller Långbänk?

Samtidigt som regeringen lägger fram sin rekordstora budgetproposition larmar Kriminalvården att man tvingas gå upp i stabsläge. Fängelserna är överfulla och utbyggnaden har inte skett i den takt som behövs. Riksåklagaren är bekymrad då man inte fått de begärda anslagsökningarna i budgeten, för då kan man tvingas säga upp åklagare framöver. Domstolsverket får inte heller vad det behöver, vilket särskilt gäller migrationsdomstolarna.

Ett stort antal utredningar pågår i syfte att stoppa gängbrottsligheten. Jag har identifierat ett 10-tal, där den viktigaste är Trygghetsberedningen som ska ta ett helhetsgrepp om brottsligheten. Den ska vara klart först om drygt fyra år, den 31 oktober 2024. Det som görs dessförinnan får väl betraktas som provisorium. Långbänk?

Sverige intar utan jämförelse den främsta positionen i Europa när det gäller gängkriminalitet. Bland annat är det 10 gånger vanligare med skjutningar i Sverige än i Tyskland. En stor del av svenska folket tror inte att politikerna klarar av gängbrottsligheten. Idag bor uppskattningsvis cirka 600.000 människor i de utsatta områdena som gängen dominerar.

Hur anmärkningsvärt det än kan låta, så existerar gängbrottslighetens vänner. Du som tvivlar kan läsa Finns verkligen gängbrottslighetens vänner?

När vi talar om brottslighet får vi inte glömma bort den brottslighet som drabbar företagen. Det sker givetvis inte bara i de utsatta områdena, även om företagen där är mer utsatta än i övriga landet. Företagens brottslighet kostar 100 miljarder årligen och det verkar inte finnas ett stopp för den.

Det har kommit tre nya böcker om klan- och gängkriminaliteten:

Lasse Wierup “Gangsterparadiset

Fredrik Kärrholm: “Gangstervåld: Den nya brottsligheten”

Johanna Bäckström Lerneby: “Familjen

Finns det något som stör vårt land som gängkriminaliteten? Lag och ordning kan inte upprätthållas i Sverige. Och de ansvariga politiker gör inte vad som krävs. Staten gör inte det som är dess huvuduppgift.

PS Vi ska lära våra barn, eller barnbarn: “Ge rånarna allt direkt, kära barn!”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Vad kan man säga om gängbrottsligheten?

  1. Utmärkt sammanfattning av det prekära läget i Sverige. Listan på nyttiga idioter är suverän! Vi som insett eländet borde se till att den sprids.

  2. Det finns bara en väg att lösa den kriminalitet som kommit med invandring och det heter utvisningar. Den dag våra fega politiker verkligen vågat ta i denna puck och driva igenom utvisningar så krävs inga utbyggda fängelser eller ökade kostnader för polis, domstolsväsen, socialtjänst, skolor mm. Allt, allt är en fråga om att visa ut de som inte är berättigade att vara här och inte kan uppföra sig. Bered plats för de som vill leva i Sverige, arbeta och göra rätt för sig vare sig man är vårdbiträde, tunnelbaneförare eller professor, visa ut övriga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.