Vad ska det Nationella Innovationsrådet göra nu på torsdag?

Det enkla svaret är att Rådet ska träffas, under ledning av statsminister Stefan Löfven. Forskningsministern är inte med, hon är i USA. Och Jane Walerud är i Barcelona på MWC. Vad ska man då behandla? Det tänkte jag redovisa nedan, med några inspel. Stefan Löfven, Du får ursäkta att jag ger lite synpunkter på det ni ska behandla. Tillsammans med lite underlagsmaterial. Ingen har ju fått något material i förväg, vilket jag tror de flesta ledamöterna beklagar.

Först inleder Mikael Damberg om samverkansprogram. Näringsministern kommer säkert hänvisa till Lund Revisited, som hölls i universitetsstaden den 3-4 december. Där antogs en ny plan för samverkan inom EU, en uppdatering av den ursprungliga från 2009. I bloggen finns länk till båda dokumenten. Vid konferensen var EU-kommissionen närvarande genom forsknings-kommissionären Carlos Moedas och där var också 250 delegater från alla EU:s 28 medlemsländer. Damberg kan redovisa resultatet, men inte hälsa från konferensen, då han som värd inte var närvarande, utan besökte Iran i stället.

Damberg kan inte heller hälsa från Sydafrika där han skulle givit en Key-note address, vid Afrika-konferensen Innovation for Prosperity, eftersom han gav återbud alldeles nyss.

Life-science-samordnaren Anders Lönnberg kommer på mötet att berätta om vad som händer inom sektorn. Nyligen beslöt regeringen att låta utveckla proteinforskningen och produktionen av biologiska läkemedel. Det uppdraget fick Vinnova och Vetenskapsrådet. Totalt ska programmet under en 8 årsperiod få 320 miljoner kronor, efter riksdagsbeslut först. Sedan ska privat sektor bidraga med 25 procent av kostnaden. Denna forskning ska knytas till SciLifeLab, i Solna-Uppsala och till ESS och Max IV i Lund.

Sedan är det nog dags för Upphandlings-strategin, som Ardalan Shekarabi har ansvaret för. Det är viktigt att den nya Upphandlingsmyndigheten får vettiga riktlinjer och rätt besättning. Annars blir det som nu hotar bara en filial till Konkurrensverket, vars personal (läs jurister)) fick ta över i höstas. Annars blir inte verksamheten så innovations- eller funktions-orienterad som vore önskvärt. Då blir det jurist perspektiv och upphandling av gammal teknik. Det har blivit snäppet bättre på senare tid på detta verk, dock.

Hur ska nyanlända kunna komma in i innovationssystemet? Validering kan behövas ganska omgående. Kanske kan entreprenörer från de krigsdrabbade områden, som kommer till vårt land, komma in i systemet. Lisa Lindström, som ingår i industrikansler-gruppen, kommer att ge sina tankar tillkänna. För egen del skulle jag lägga ett ord för inkubatorer och science parks, SIPS, som skulle kunna göra skillnad. Tillväxtverket har också i sen tid beslutat om insatser.

Sedan borde det bli en punkt på mötet om det statliga riskkapitalet och hur entreprenörer kan stimuleras. Men det är inte säkert att Mikael Damberg vill presentera sina planer, men han är så skicklig i sin framställningskonst, så han kan säkert få dagens misslyckande att se ganska spännande ut. Dessutom borde Damberg också tala om personal-optionerna, som tycks rinna ut i sanden. Det nationella utvecklingsbolaget, som gått till Lagrådet, visar på hur uppdelad utvecklingen är.

Mycket mer hinner väl inte Innovationsrådet med att behandla på torsdag? Tänk om rådets verksamhet hade organiserats bättre? Med ordentlig information till Rådets ledamöter i förväg, där problemställningarna angavs, och minnesnoteringar efteråt. Då hade den förnämliga inrättningen, Rådet, kunnat betyda ännu mer än det nu gör. Sedan borde Innovationsrådets sekretariat haft en egen hemsida, inte som del i regeringens undermåliga, utan helt fri. Där rådets verksamhet, med underlagsmaterial och slutsatser, kunde publiceras. Detta skulle stimulera hela Sverige att bli mer dynamiskt och framtidsinriktad. För inte är det statshemligheter som avhandlas?

PS Åsa Romson ska tala om hållbar utveckling också

PPS Vinnova-studien om innovationsråd i 12 länder finns nu som länk och tryckt skrift

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.