Vad slåss Sverige för eller emot i EU?

Sverige och Stefan Löfven handlar precis så konstigt – och emot våra intressen – som jag bloggade om i förra veckan. Här är ett citat ur Teresa Küchlers krönika i SvD för några dagar sedan. Rubriken “Är Löfvens bild av EU:s pengakamp korrekt:

Men de sparsamma fyras ovilja att ens diskutera innehållet i budgeten – vad man faktiskt får för pengarna – i stället för att bara upprepa sin enprocents-princip är ändå problematisk.

För i ett av de budgetförslag som de sparsamma fyra ratade före helgen ingick nämligen en nedskärning på hela 14 procent av jordbruksstöden, och en nedskärning på 12 procent av regionalstöden.

I stället föreslogs mer pengar till klimatpolitiken, till forskning, till försvarssamarbete och till migration- och säkerhetsfrågor. Sånt som regeringen sagt att man vill att EU ska syssla med. Sådant som Sverige redan sagt ja till.

Hela artikeln tål att läsas. Den visar hur underligt Sverige agerar i Bryssel just nu. Möjligen skall man tillägga att Sverige har alltid – i modern tid – varit Snåljåpen i EU. Därtill kommer att vårt land under många år inte legat på ordentligt att bevakat Sveriges intresse när det gäller Ramprogrammen.

Sverige borde verkligen jobba hårt för mer forskning och innovation i EU, så att vi kan konkurrera med USA och Kina. Men, ack, Sverige har under årens lopp alltid varit värdigt passiv . Däremot slåss vårt land för att en obetydlig ökning av EU:s budget ska sätta stopp i EU-maskineriet. Det som nu pågår ligger som en våt filt över Bryssel, något som kostar både tid och pengar.

I stället borde den svenska regeringen på hemmaplan se till att inte Migrationsverkets kompetensutvisningar fortsätter. Så sker nu, läs dagens Industri idag, som är skrämmande.

Regeringen kan när som helst stoppa dessa utvisningar. Fortfarande har regeringen befälsrätt över de myndigheter som man tillsatt, och det är nästan alla myndigheter. Men, regeringen sitter här med armarna i kors, på samma sätt som i många andra frågor. Långbänken ska hyllas. (Långbänk blir det i EU också, när Sverige stretar emot framtida satsningar)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.