Vägval för svensk tillväxt – enligt modern forskning

I onsdag publicerade Entreprenörskapsforum rapporten “Institutioner och incitament för innovation“, en forskningsrapport som anger vilka utmaningar Sverige står inför. Det rör sig om våra entreprenöriella vägval för svensk tillväxt. Rapportens titel låter kanske inte så spännande, men är desto viktigare. Hela rapporten går att ladda ned här. Organisatörerna gladde sig åt ett överfullt Spårvagnshallarnas auditorium.

Denna forskning visar, enligt professorerna Pontus Braunerhjelm, E-forum och Magnus Henrekson, IFN, att entreprenörskap egentligen visar sig vara en egen produktionsfaktor. Detta gör att allt som reglerar eller stimulerar entreprenörskap är av avgörande betydelse för vår ekonomi. Men omvänt så betyder detta att hinder för entreprenöriell verksamhet också är hinder för vår välståndsutveckling.

Vad visar då denna rapport i sina enskildheter? Jo, att just enskildheterna inte är avgörande om de inte ingår i en helhet som är rätt. Reformer inom ett policy-område riskerar att bromsas av kvarstående hinder inom ett annat område. Helheten, eller ramverket, är det som styr det slutliga utfallet.

Rapporten har ett inledande avsnitt, Braunerhjelm och Henrekson, om institutioner och ekonomisk dynamik. En jämförelse mellan Sverige och USA. Där visas att Sverige idag är helt annorlunda och mer entreprenöriellt än för 30 – 40 år sedan. De noterar avslutningsvis att bra institutioner är avgörande för ekonomisk utveckling. något som det idag råder stor koncensus om bland ekonomer.

Andra områden som forskningsrapporten behandlar är riskkapital, skatter, arbetsmarknad, kluster, regleringar och företagsstöd, samt forskning och innovation. Det går inte att i bloggens format ge en redovisning av alla delar. Det enda jag kan säga är: Läs rapporten. Den som sysslar med dessa frågor och inte tagit del av denna rapport kan knappart göra sig hörd, om jag får spetsa till det. En sammanfattning kan Du hitta på E-forums hemsida och rapporten i tryckt form kommer att utan kostnad finnas tillgänglig på kommande E-forumaktiviteter, redovisar man. (Du kan också ringa, så skickar kontoret nog ett ex)

Den socialdemokratiska gruppledare i Riskdagen, Mikael Damberg var en av kommentatorerna av rapporten. Hans inställning kan sammanfattas med hans egna ord “Jag köper rapporten”. Moderaternas ordförande i Arbetsmarknadsutskott, Jessica Polfjärd, hade samma reaktion. Gunilla Nordlöf, Tillväxtverkets nya generaldirektör noterade att rapporten var så spännande att hon efter en helg i Paris, på väg hem i flygplan, inte somnade en enda gång vid läsningen av rapporten.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vägval för svensk tillväxt – enligt modern forskning

  1. Pingback: Det privata riskkapitalet är i fritt fall, enligt ny studie | Gergils Innovationsblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.