Väldigt mycket har blivit väldigt mycket bättre

Världens nyheter kommer oss väldigt nära. Inte minst katastrofer och våld. Därför tror många att Världen blivit sämre, att vi människor fått det sämre.

Steven Pinker är en forskare som visat på den otroligt positiva utvecklingen i världen. Läs hans bok från förra året “Enlightenment Now”, med underrubriken The case för Reason, Science, Humanism and Progress”. Denna bok finns på svenska också “Upplysning nu”

Hans Rosling, vår egen röst i världen, skrev  boken FACTFULNESS innan han gick bort alldeles för tidigt. Hoppas att Du läst den, för den ger oss ytterligare en korrekt och samtidigt positiv bild av världen runt omkring oss. Eller som Rosling själv skrev till de kommande läsarna, när han visste att han skulle vara borta när boken kom ut:

“Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka.” –

Tänk så underligt vissa extrema personer reagerar. Vi har Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, som inte kan skriva om något annat än klimatet. Han skrev i höstas “Tänk om Hans Rosling fått leva – och tagit klimatkrisen på allvar”. En sak kan man vara säker på, Hans Rosling hade studerat fakta och tillåtit att alla fakta presenterades. Även de som talar emot att jorden går under på grund av klimatet, som Wiman tycks tro.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kritiserade Roslings bok som “en smått livsfarlig bok”. Kulturchefen i AB, med Benny Fredriksson på sitt samvete, kritiserar boken för att statistiken saknar “orsakssammanhang och maktanalys”. Fakta sparkar, säger man, men det gillar uppenbart inte Linderborg.

Vilka hyllar Hans Rosling? Jo, Bill Gates som skrev “En av de viktigaste böcker jag någonsin läst” och som skänkte boken till alla som tog studenten i USA förra året. Och Barack Obama som ansåg att Factfulness var en av 2018 års bästa böcker. Här hemma har familjen Wallenberg låtit alla gymnasieelever få ta del av boken gratis. Så har du inte läst den här boken så….

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.