Våra medier förmedlar Alternativa Fakta om vinster i välfärden

Sveriges Radio direktsände presskonferensen med Ardalan Shekarabis och Västerledaren Sjöstedt, där dessa presenterade regeringens lagrådsremiss om stopp för vinster i privata välfärdsföretag. Radio-reporten accepterade regeringens felaktiga påstående om 7 procents vinter i dessa företag. För de allra flesta betyder nämligen 7 procents vinst, sju procent av omsättningen. Och inget annat. Att Reepalu tagit ett icke relevant mått “operativt kapital” gör saken än mer anmärkningsvärd. Alternativa Fakta rakt upp och ned.

I tider av Alternativa Fakta borde media både säga som det är “vinststopp“, och ange att regeringen försöker mörka vad man verkligen föreslår. Det var samma sak i gårdagens Godmorgon Världen, där reportern också sa att “minst 7 procent får man ta ut i vinst från skolor och omsorg”. Sedan smyger en ekonomireporter ibland in och säger operativt kapital, som ingen förstår. Och lyssnaren och läsaren blir vilseledd.

Notera också: Lagen är utformad som en tillståndslag, vilket är mycket märkligt. Inte som en lag med kvalitetskrav tillsammans med en vinstbegränsning (på ett relevant mått). Istället är det regleringar in i minsta detalj, vilket framgår av att ordet tillstånd finns på 687 ställen i den knappt 190 sidor långa lagrådsremissen. Ordet vinst finns på 264 ställen. Kvalitet är tydligen inte så viktigt, för det nämns bara på 87 ställen. Läs, eller titta gärna på, Lagrådsremissen. Den är inget annat än en sjuk produkt av reglerare, som inte alls frågar efter resultat eller kvalitet på välfärdstjänsterna.

Notera hur sjukt regeringens Reepalu-förslag är när det krävs att företag som ska ta emot statliga medel måste ha tillstånd till detta. Det gäller alltså inom välfärdssektorn. Vad jag vet finns det statsbidrag och stöd på otaliga områden, men för att ta emot dessa krävs inte att man får ett särskilt tillstånd att ta emot medlen. Vart är Sverige påväg? Mot en Tillståndsstat?

Det har funnits många reaktioner på regeringens vinststopps-förslag, men mest läsvärd är nog Dagens Industri, där Tobias Wikström lägger ut texten under rubriken “Ansvarslöst missbruk av regeringsmakten”:

 Så kom då lagförslaget om vinsttak i välfärdsföretag. Det är ett lika meningslöst som hänsynslöst slag mot mångfald, valfrihet och innovationskraft. Och det är ett grovt missbruk av regeringsmakten.

Mycket intressant att läsa finns på Svenskt Näringslivs hemsida.

I september förra året skrev Jan Nordin i Sundsvall ett brev till Stefan Löfven, sedan han startat Skvandens gymnasieskola. Läsvärt! Svar, när? 

Jag undrar om Stefan Löfven själv läst Lagrådsremissen.

Och vad säger Lagrådet? Kanske Löfven hoppas på ett nej, för att slippa få Vänsterpartiet emot sig.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Våra medier förmedlar Alternativa Fakta om vinster i välfärden

  1. Det är kanske viktigare att belysa Reepalus förluster i välfärden som betalas av skattebetalare i andra kommuner.

    Rent generellt kan inte journalister räkna. Kunde de det skulle det blivit ingenjörer och liknande. De kan bara kränga ord och glömma vad de krängt 24 timmar senare..
    Inte bara ett svenskt problem utan internationellt.Politiker lider mycket av samma”sjuka”.
    Lösningen är att sluta betala för papperstidningar och TV-licenser inkl. utgivningsbidragen och rösta bort de okunniga politikerna i september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.