Tidigare har jag bloggat om expertskatten, där vi inte alls når upp till målbilden, och där processen är 5-6 månader lång. Mot Danmark där det finns en 14-dagars-garanti. Men nu vill jag ta upp arbetstillstånden, som nu släpar efter.
För bara ett par år sedan tog ett arbetstillstånd några veckor att få beslut om. Migrationsverket skötte hanteringen då, liksom nu. Men idag tar det upp till 14 månader, enligt uppgift. Det normala ligger på 5 – 7 månader enligt Migrationsverkets hemsida. Men i verkligheten lär mediantiden vara två månader längre. Ett par artiklar om detta hade Dagens Nyheter i förra veckan.
“Arbetstillstånd som dröjer hotar företag” beskriver läget idag lite utförligare och ett konkret fall är “Muntazir har väntat i fyra månader”.
Nu skyller Migrationsverket på flyktingströmmen. Men det är nog inte rätt. För handläggarna klarar av mycket färre ärenden idag är för 15 år sedan. År 2000 hanterade en handläggare 150 ärenden per år. Idag är antalet bara en i veckan, eller 50 per år. Produktiviteten borde i stället ha ökat eftersom internet och datoriseringen rimligen borde underlättat verksamhten. Men här har alltså produktiviteten gått ned med hela 67 procent. Då frågar vän av ordning: Vad har chefen sagt och gjort?
Till detta kommer att många av dessa ärenden som tar lång tid gäller förlängning av redan erhållet arbetstillstånd, och vederbörande är därtill verksam i Sverige och lätt att nå. Men då går månad efter månad. Ibland har det tagit mer än 3 månader innan en arbetssökande ens fått en handläggare sig tilldelad. Ridå!
Varför inte förlänga alla arbetstillstånd automatiskt i ett år, och sedan se till att man kommer ikapp…. Med en tredubblad produktivitet, så att man kommer tillbaka till effektiviteten för 15 år sedan.
Vill Du med egna ögon se hur byråkratisk arbetstillstånden är, gå in på Migrationsverkets hemsida och Skatteverkets. De vältrar sig i krångel:
- Krav för arbetstillstånd
- Så ansöker Du
- Blanketter för tillstånd att arbeta i Sverige
- Efter beslut
- Uppehållstillståndskort
- Arbetstillstånd när Du ska byta arbete
- Särskilda regler för arbetstillstånd för vissa yrken och länder här finns 9 olika länkar
- Du som redan är i Sverige här finns 5 olika länkar
- Sedan finns det ytterligare många dussin länkar…