Varför förstår inte Sverige sitt eget bästa?

Det gäller inte Corona-strategin. Nu gäller det EU. Eller snarare återuppbyggnaden av EU efter Corona-pandemin. Redan tidigare har jag bloggat om det viktiga att Sverige är med och tar sitt ansvar. Inte minst i EU, där vi har vår stora export till och import ifrån (60-70%). För vår egen skull.

Sverige har lierat sig med de Frugala – Snåla länderna Nederländerna, Österrike och Danmark. Vi vill inte låta stödet till EU:s mest utsatta länder bli i form av bidrag, utan bara som lån, säger de. De mest berörda länderna Italien, Spanien och Frankrike har redan hög statsskuld, och det blir inte bättre om de ska låna ytterligare. Visserligen kan jag hålla med de som talar om lån som mest önskvärt, men just nu är det allra viktigast att komma igång direkt och att visa solidaritet. Tyskland, som EU:s största land har just resonerat så.

Här hemma kommer starka yttringar för att Sverige ska avstå från att snåla och visa hjälpsamhet i stället. “Nationalstaten på egen hand har ingen framtid” skriver ett 10-tal bemärka svenskar idag, med bland andra Anna Maria Corazza Bildt, Cecilia Malmström och Per Westerberg i spetsen. Läs den artikeln i DI om Du inte redan gjort det.

Det är flera andra här hemma i Sverige som arbetar för att regeringen ska ta reson. En del gör det i det tysta, som European Round Table, Europas största industriföretag, som leds av Carl-Henric Svanberg. Han gör säkert vad han kan för att få Stefan Löfven att lyssna och förstå. Sak samma med Leif Johansson, Jacob Wallenberg, Martin Lundstedt och Börje Ekholm, som samtliga tillhör denna framträdande grupp av ett 50-talet ledande industriledare i EU.

Andra gör det väldigt öppet, som ekonomiprofessorn John Hassler, som skriver i Expressen: “Sverige kan inte starta om ekonomin utan EU”. Andra skriver också  i Dagens Industri under rubriken “Sveriges attityd till EU har chockat oss alla”. De chockade äro, bland andra: Ulf Dahlsten, Kristina Persson, Anders Wijkman och Olle Wästberg.

Allra kraftfullaste vädjan till regeringen att besinna sig kom i Dagens Nyheter den 16 juni. Sverige kan inte återstarta utan EU. Bland undertecknare finns Stefan Löfvens efterträdare som Metallordförande Marie Nilsson, tillsammans med ytterligare ett antal svenskar med viktiga positioner både i näringslivet och i facket.

Tyskland, som blir EU:s ordförandeland den 1 juli ger inte upp, Angela Merkel tror sig kunna driva igenom EU:s Återhämtnings-fond med bidrag i första hand. Hon har god hjälp av sin kompanjon, den franske presidenten Macon, som nyligen reste till Nederländerna och träffade premiärminister Mark Rutte där. Enligt rykten ska Macron ha lyckats övertyga. I går träffades Merkel och Macron, för första gången sedan i mitten på mars. Efteråt lät Angela Merkel förstå att hon räknade med ett positivt beslut den 17-18 juli när EU-ledarna möts fysiskt – också för första gången efter Pandemin.

Ska jag tippa utgången, så får Angela Merkel rätt och Stefan Löfven ger upp på målsnöret, om inte tidigare. Han kanske förstår att det inte nyttjar Sveriges intressen att reta upp alla andra EU-ledare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.