Varför inte lyfta Sverige?

Du som läser min blogg måste väl, i likhet med mig, förundras över hur Sverige misslyckas, tappar och ligger efter. Det kan gälla skolan, gängen, sjukvården eller infrastrukturen (tåg t ex), för att inte tala om integrationen. Men ändå tycker vi att Sverige är världens bästa land att leva i. Men det beror nog delvis på vanans makt, ingenting är som “vårt hem på jorden”.

Men varför inte lyfta Sverige?

Det gjorde Dagens Industri en ledare i måndags, skriven av PM Nilsson. Den rubriceras lite torftigt med “Sluta amortera”. Den borde fått en mer rättvisande rubriksättning. För det är en viktig och högst angelägen ledare. Den beskriver vad Sverige måste göra, om vi ska kunna möta framtiden på rätt sätt.

På nätet har Dagens Industri en bättre rubrik: ”

“Sluta snåla – det är inte vad Sverige behöver”

Några citat från ledare talar sitt tydliga språk:

 Sverige har mycket stora investeringsbehov i infrastruktur, utbildning, vård och försvar. Och Sverige har lysande statsfinansiella utsikter.

Vi behöver inte amortera mer på statsskulden, det visar också vårändrings-budgeten, påpekar PM Nilsson. Vi behöver en investeringsvåg, argumenterar han och fortsätter:

Urbaniseringen är urstark. Stor- och universitetsstäder växer så det knakar. Landet behöver nya vägar, järnvägar, broar, vatten och avlopp, samt renovera de gamla. Sverige behöver också återinvestera i ett fungerande försvar…………

antalet barn och äldre växer snabbt, vilket ökar behovet av att investera i skola och äldreomsorg.

Därtill kommer de uppenbara behoven inom polis och det övriga rättsväsendet.

Detta måste Sverige göra något åt, och inte snåla. PM Nilsson igen:

Marknaderna tror på Sverige. Svenska staten kan låna på 50 år till 1 procents ränta. Och på fem år till minusränta. Anbuden haglar i auktionerna om de svenska statsobligationerna.

PM Nilsson avslutar sin ledare:

En regering som tror på sin politik och på landet ska göra tvärtom. Lägg ny och rak räls. Rusta flyg och flotta. Se till att skolan inte saknar ett öre för att klara de nya generationerna. Sluta amortera.

Det är verkligen dags att diskutera hur vi ska utveckla och förbättra vårt land. Vi får inte göra allt för sent, utan ligga i framkant. När får vi denna debatt? Eller vågar vi inte ta den, för tänk om SD har samma uppfattning som vi i någon fråga? (Då måste vi fråga DN först)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.