Varför ska allting ta så lång tid i Sverige? Långbänken regerar. Trots löfte.

I våras lovade statsminister Ulf Kristersson att Långbänken inte skulle få regera. Det var mycket välkommet, men varför händer ingenting? Så här sa statsministern den 16 maj:

“Många beslut tar alldeles för lång tid. Dras i Långbänk”…”Helheten i svensk politik är för svag”….”Vi ska korta tillståndsprocesserna dramatiskt”

Sedan kom regeringsförklaringen den 12 september. Då lovade Ulf Kristersson att man skulle åtgärda Långbänken, genom en ny grupp som ökade takten:

Men i ljuset av de många och stora samhälls­problemen, så behöver reformprocesserna gå fortare. Det tar för lång tid, problem växer sig större och många människor börjar misstro statens förmåga att agera.

Regeringskansliet är inte en vanlig statlig förvaltningsmyndighet, utan själva navet för att genomföra politiska förändringar. Regeringen kommer därför att stärka Regeringskansliets samlade reformförmåga.

Bland annat kommer det under samordningskansliet i Statsrådsberedningen inrättas en funktion med erfarna och meriterade utredare som ska ta sig an målinriktade utredningsuppdrag. Målet är att korta utredningstiden, till och med halvera den, med bibehållna krav på hög juridisk precision. När problemen är stora måste man vara noggrann – men man måste också vara snabb.

Läs noggrant. Reformprocesserna går för långsamt. Regeringen är navet för reformerna och dess förmåga måste stärkas. Därför ska i samordningskansliet en funktion inrättas med erfarna utredare som ska kort utredningstiden, kanske halvera den.

Nu har det gått ytterligare en och en halv månad, men fortfarande har ingenting hänt på Statsrådsberedningen.

På Moderatstämman i Umeå för en vecka sedan angav Ulf Kristersson att en utredning ska komma med ett betänkande i augusti nästa år med förslag till hur myndigheterna bättre ska kunna kommunicera med varandra och utbyta information – det gäller brottsligheten. Hur många gånger har detta inte sagts, hur många gånger varit med i olika utredningar. Fortfarande händer ingenting.

Nu ska ytterligare en utredning tillsättas – på samma område. Detta enligt justitieminister Gunnar Strömmer. Den ska redovisa sitt uppdrag med förslag i februari 2025.

Hur många utredningar ska till för att något ska hända? Utredningarna måste väl trampa varandra på tårna. Snarast verkar utredningsmaskineriet var det viktiga, inte problemen och definitivt inte resultaten.

Ett annat område som fått utstå många utredningar, det kriminella utnyttjandet av välfärdssystemen. Det är nog snart 20 år sedan en utredning kom fram till att förlusterna i välfärdssystemen uppgår till nästan 20 miljarder årligen. Sedan har nya utredningar undersökt samma sak och landat i samma slutsatser.

Men ingenting händer.

Jag säger som Dagens Nyheter gjorde den 18 september: “Vi svindlas på miljarder – vad väntar regeringen på?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Varför ska allting ta så lång tid i Sverige? Långbänken regerar. Trots löfte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.