Varför tar inte regeringskansliet in sakkunniga?

Nu ska ny stödsystem utformas. Men, regeringen vägrar att ta in sakkunniga att hjälpa till i utformningen. Varför? I alla andra sammanhang vill man utreda med många sakkunniga och experter. Men när regeringen själv ska vidtaga åtgärder, och det är båttom, så utredningar hinner man inte med. Då gör regeringen inte som i omvärlden. När Långbänken inte är möjlig, så är det Amatörernas Julafton som gäller i stället.

“Vi för nu en nära dialog med näringslivet, Centern och Liberalerna”, säger Magdalena Andersson.. Det verkar inte sänkbart att låta några sakkunniga från näringslivet komma in i själva beredningsprocessen. För att ge uttryck – och eftertryck – åt de synpunkter som näringslivet har arrangerade Svenskt Näringsliv en presskonferens i morse klockan 10.00.

Detta har präglad stödåtgärderna hittills:

Så här såg utnyttjandet ut i mitten på september:

  • Anstånd med skatter arbetsgivareavgifter, 322 miljarder. Utnyttjat 13 procent
  • Företagsakuten, 100 miljarder. Utnyttjat drygt 1 procent
  • Omställningsstödet 39 miljarder. Utnyttjat knappt 3 procent.
  • Korttidspermittering 95 miljarder. Utnyttjat 29 procent
  • Hyresstödet 5 miljarder. Utnyttjat 9 procent

Idag hävdade Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke att knappt hälften av de anvisade stödbeloppen är utnyttjande. Det visar något om problemen. Hälften utnyttjat. Det ska sägas att Jacke beklagar att regeringen inte har adekvat kompetens, vid samtal idag, men tycker ändå att man lyssnar. I stället får Svenskt Näringsliv arbeta utifrån, som idag med en presskonferens. Tänk så mycket bättre om regeringen haft kompetensen.

Företagarna, med Günther Mårder i spetsen försöker också arbeta utifrån för att påverka regeringen. Organisationens chefsekonom, Daniel Wiberg ger ett mycket bra perspektiv på läget och utvecklingen.

Ännu bättre information om vad som gått snett kommer i rapporten “Vägen tillbaka och framåt”, som Företagarna redovisat.

“Regeringen sa stöd men byggde hinder. Att så många enskilda företag och aktiebolag mitt under pågående kris inte tycker att stöden är till för dem måste ses som ett stort misslyckande”, säger Fredrik Östbom, ansvarig chef Samhälle på Företagarna

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.