Varför vill inte klimataktivisterna bemöta vetenskapen?

“Ifrågasättandet är livsluften”

Det skriver Dagens Nyheter chefredaktör Peter Wolodarski i sin söndagskrönika igår. Med rubriken “Därför bjöd jag in Greta Thunberg som chefredaktör”

För min del är jag undrande över hur allvarligt klimathotet är. Det kan hända att det bör betraktas som professor John Hassler skrev i SNS:s stora studie om klimatet: Inte vetenskapligt bevisat, men för säkerhets skull måste vi agera. Detta betyder rimligen att när vi får vetenskapliga belägg för klimatutvecklingen så kanske politiken blir annorlunda än idag.

Det som gör mig undrande är när de vetenskapsmän som ser klimathotet inte vill bemöta kritikerna. Blir det annorlunda nu i DN, när ifrågasättandet är livsluften? I så fall är det mycket vunnet. Men vågar man tro på detta, om Greta Thunberg ska styra publiceringen?

Så här skrev Wolodarski i sin krönika igår, detta är sakernas tillstånd idag:

  • “klimatförändringen, att det rådde en vetenskaplig konsensus om saken.”
  • “Signalerna från vetenskapssamhället har länge varit entydiga.”
  • “Stå upp bakom forskningen”
  • “försöka ge kunskapen på området bättre journalistisk rättvisa”

Om man frågar en del vetenskapsmän, så stämmer inte de här påståendena, det finns mycket att ifrågasätta. Får de göra detta i DN? Hur är det då med sakkunniga vetenskapsmän, som de svenska professorerna Lennart Bengtsson, Peter Stilbs, Nils-Axel Mörner, Gösta Walin, och Gösta Pettersson? De borde väl bjudas in att publicera sig och få framföra sina vetenskapliga synpunkter på klimatet?

Eller resonerar DN fortfarande som Publicistklubben gjorde för några år sedan, då dess dåvarande ordförande, Anna Hedenmo, skrev ett brev och tydliggjorde att ingen kritik fick framföras på PK som ifrågasatte Klimatets kris

I Svenska dagbladet skrev Björn Lomborg en krönika den 15 oktober. Rubriken “Politik som kostar skjortan och ger nästan ingenting” Varför kommenterar eller bemöter ingen de  uppgifter och påståenden som Lomborg redovisar? Har han rätt eller fel? Onekligen en viktig fråga när tusentals miljarder står på spel.

I Kvartal gav Elsa Widding en intressant intervju. Den är väl värd att lyssna på.

Det ska bli mycket intressant att se vilken livsluft ifrågasättandet får i Dagens Nyheter framöver. När det gäller klimatet.

Jag vill gärna få vägledning i den viktiga klimatfrågan. Är klimatet i fara? Är det en klimatförändring som vi människor står för? Och då vill jag – och många andra – få höra alla synpunkter. Får vi det?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Varför vill inte klimataktivisterna bemöta vetenskapen?

  1. Ja, det är faktiskt otroligt – politiker och aktivister driver igenom en total omstöpning av samhällsekonomin utan riktigt klara bevis för exakt hur klimatet påverkas av mänsklig aktivitet och vilka effekterna av alla ’satsningar’ är. Jag arbetar med ekonomisk analys och prognoser och vet att det är långt ifrån någon exakt vetenskap. Hassler har viktiga poänger – koldioxidutsläpp orsakas av ekonomisk aktivitet, ska de stävjas behöver analysen bygga på ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.