Världens liberala ekonomis dolda generator – MPS

Detta är okänt, men har varit avgörande för vår liberala ekonomiska stora framsteg: MPS, eller Mont Pelerin Society. En rörelse som idag har 75 år på nacken. (Organisation) Bildades i början på april 1947 i Mont Pelerin, en liten by i södra Schweiz. På initiativ av Friedrich Hayek, som sedermera fick Nobels ekonomipris.

Detta skriver jag från Oslo där MPS håller ett möte denna vecka med många deltagare (380) från hela världen. Totalt är vi cirka 600 medlemmar i MPS (Jag är medlem sedan länge) En framträdande liberal tänkare i Sverige, Carl-Johan Westholm, som gick bort i somras, var permanent sekreterare i hela 22 år.

MPS bildades som en motvikt mot den planekonomi som utvecklades efter Andra Världskriget. Organisationen har aldrig varit en Aktivistorganisation, även om frågan diskuterats många gånger på olika möten. I stället har MPS varit en form av Akademi, som vid varje medlemsmöte – nu i Oslo – presenterar korta forskningsrapporter, papers, som ger faktaläget på många områden av betydelse för att förstå vår ekonomiska utveckling på väldigt många områden. Utan att förtycka olika synpunkter på dessa områden. Demokrati och frihet är grundläggande värderingar.

På MPS möten gäller The Chatham House Rule. Därför kan jag inte redovisa de diskussioner som nu pågår vid mötet i Oslo. Däremot kan jag beskriva några av de intressanta ämnen som presenteras och debatteras.

Några av MPS Oslo-mötets områden kan nämnas:

  • The Liberal International Order
  • Rysslands “crony capitalism”
  • Ukrainas kamp för frihet
  • Chinas hot mot det fria samhället
  • Framtidens globala handel
  • Liberalism eller populism?
  • Dagens och framtidens klimatpolitik
  • Industripolitik idag och framöver
  • Entreprenörskap och innovation

Samt ytterligare ett dussintals andra frågor. Så det är inte underligt att konferensen håller på i en hel vecka.

Är den liberala ekonomin framtiden eller är det den starka mannen – “diktatorn” – som leder oss framöver? Svaret är att det finns en allmän uppfattning om att den liberala ekonomin fortsätter att vara den “rätta läran” och att den står stark och kommer att styra utvecklingen även framöver.

Det sades till och med, cyniskt, att vi framöver kommer vara tacksamma för att Vladimir Putin gick in io Ukraina den 24 februari. Vi får i det korta perspektivet ett fritt och så småningom starkt Ukraina samt ett slut på Vladimir Putins era i Ryssland. Långsiktigt visar utvecklingen att den liberala ekonomin är det starka systemet som fortsätter att vara förebilden.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Världens liberala ekonomis dolda generator – MPS

  1. Tack för info. Kände inte till denna grupp. Om vi skall tacksamma mot Putin tycker jag inte med tanke på allt lidande och förstörelse han åstadkommit. Ofattbart för många. Men jag förstår tanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.