Världsbanken ger Sverige goda råd

Du har säkert redan hört eller sett om Världsbankens analys av det svenska företagsklimatet. Om Du lyssnat på radio eller sett på TV, vill säga. Men var befann sig Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Industri igår, när Världsbanken redovisade sin rapport?  Bankens utredare verkar själva förvånade över att Sverige inte har bättre villkor, när vi hamnar så högt upp på alla rankinglistorna över innovationsklimatet. Men här har Du hela rapporten att läsa på nätet, ladda ned eller skriva ut. “Sweden´s Business Climate”.

Min tanke är att ge en kortfattade bild av vad Världsbanken tycker om Sveriges företagsklimat på olika områden, men det får komma framöver. Här vill jag kort summera helheten: Det tar för lång tid att starta företag i Sverige. Dessutom kostar det för mycket. Skatterna i Sverige är för höga för att företagen skall utvecklas väl. Arbetsmarknaden är för stel. Det tar alldeles för lång tid att få byggnadslov. Utbildningssystemet behöver förbättras. Allt detta, och mer därtill, redovisade Världsbankens ansvarig, Augusto Lopez-Claros vid ett presseminarium på finansdepartementet under måndagen. I rapporten finns många intressanta jämförelser med andra länder, som verkligen validerar resultatet.

utsändningen från presseminariet, som kan avlyssnas nu i efterhand, framgår också de kommentarer som såväl Anders Borg som Annie Lööf gav som respons. Dessa inlägg visar på en öppenhet, som många länge efterlyst. Seminariet bådar gott för framtiden. Nu behöver även oppositionspartierna ansluta sig, så att vi kan få en enighet i det politiska systemet om vad som behöver göras för att få Sverige till ett än mer dynamiskt land.

Anders Borg och Annie Lööf gav vid seminariet också en belysning av vad den svenska regeringen anser om vårt innovationssystem. Den redovisningen är väl värd att läsa. Men den är nu borttagen av den nya regeringen.

Vid seminariet redovisade också professor Magnus Henrekson IFN, sin syn på Världsbankens rapport. Han välkomnade rapporten och hoppades på snara förändringar. Samtidigt underströk Henrekson behovet av vettiga regler för personaloptioner.

Till sist kan jag inte låta bli att uttrycka min egen uppskattning av Världsbanksrapporten. Men ännu mer välkommet är regeringens, Borgs och Lööfs, öppenhet mot den analys och de förslag som lades fram. Dessutom skall Världsbanken gå vidare och lämna ett slutligt förslag till hösten (troligen november). Anders Borg ville för sin del institutionalisera arbetet med innovationspolitiken. Något som bland annat Ingengörsvetenskapsakademin, IVA, föreslagit. Utmärkt, säger jag.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Världsbanken ger Sverige goda råd

  1. Jag är inte alls förvånad av Världsbankens analys när det gäller nyföretagandet i Sverige.Vi har för många byråkratiska steg för att kunna starta ett nytt företag.Och detta har vi vetat länge.Det gäller för övrigt hela Europa i jämförelse med USA.Detta är allvarligt när det gäller nya företag som har sin utgångspunkt i forskningsresultat och uppfinningar som alla politiker pratar sig varma för.Vi har teknikparker,Innovationsbroar,och Almi mm men hur effektiva är dessa mekanismer egentligen när det gäller antal nya växande företag?Har någon utträtt detta,exempelvis Stefan Fölsters reforminstitut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.