Världsekonomin rullar på, Davos om den 4:e industriella revolutionen

Den som idag på morgonen hörde nyheterna på Ekot om Davos satte väl kaffet i vrångstrupen. Det var dåliga ekonomiska framtidsutsikter, enligt IMF, världens företagsledare är deppar, enligt PWC, och i den nya ekonomin tar robotarna över, enligt Klaus Schwab.

Så här illa är inte framtidsutsikterna, om man ska ge en balanserad bild. Bäst är att gå in på Davos hemsida och själv söka upp allt intressant som där finns, eller i vart fall en del:

World Economic forum Annual meeting

Ett reflekterande och mycket intressant anförande om den stora migrationskrisen talade Tysklands presidentJoachim Gauck, under ledning av Klaus Schwab, Verkligen värd att lyssna till.

För att återvända till den ekonomiska utvecklingen har Financial Times två intressanta och balanserade artiklar, som kan rekommenderas.

IMF predicts pick-up in global economy despite market turmoil

Davos 2016: Global economy seen to be hanging in the balance

Enligt WEF ska årets fokus ligga på den 4e industriella revolutionen. Den som Mikael Damberg hänvisade till när han i söndags skrev om den svenska Nyindustrialiseringen i DN. Den frågan ska statsminister Stefan Löfven diskutera i Davos. (Damberg är inte med). Här nedan finns massor med intressanta länkar till

Den fjärde industriella revolutionen:

 Nämnas bör att Mikael Damberg i morgon, torsdagen den 21 januari, ska presentera regeringens Nyindustrialiseringsstrategi

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.