Vårt land behöver EU – men övergångsregeringen är passiv

Tyvärr, så är Sverige passivt visavi EU. Så har det varit ofta, och så är det nu. Den viktiga frågan om framtidens EU-budget (långtidsbudgeten) och vad den sakligt ska innehålla pågår för fullt. Men Sverige frågar inte efter vad EU ska göra, utan vill bara vara snåljåpen i församlingen. 

Övergångsregeringen borde inte ha någon svårighet att agera i EU, för det är bara de två ytterlighetspartierna som inte gillar EU, Vänstern och Sverigedemokraterna.

En som gör ett viktigt inlägg i denna angelägna sakfråga är EU-kommissionens representant i Sverige, Katarina Areskoug Mascarenhas. I en debattartikel i Dagens Industri i lördags. Den är läsvärd, och ger lite eftertankar. “EU-frågor kräver snabba besked”. Vilka frågor tar hon upp?

 • Migrationspolitiken inklusive bättre yttre gränskontroll
 • Klimatpolitiken, med en långsiktig strategi
 • EU:s budget, där snålheten måste ersättas av innehållet
 • Bankunionen, där Sverige kan slippa en ny storbank som flyttar ut
 • Europas roll i världen, som kan ge Sverige röst tillsammans med andra

I förra veckan hade EU:s Konkurrenskraftsråd möte, torsdag och fredag. Den kommenterade dagordningen finns här, som visar att det på torsdagen var näringsministern och fredag utbildningsministern som skulle deltaga Och Damberg var där på torsdagen men Hellmark Knutsson skickade sin statssekreterare. Nu borde statsråden ha all tid i världen, och varför då inte driva Sveriges intresse? En suppleant gör det inte.

PS Det ska bli intressant att läsa listan på de 261 regeringstjänstemän som arbetar för ett parti-politiserat regeringskansli.

PPS Egentligen borde man också ta del av de 800 personer, som ställer upp för pobelsaktiviteter, men  dessa personer är inte ansvariga tjänstemän, så det får vara.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vårt land behöver EU – men övergångsregeringen är passiv

 1. Kan varmt rekommendera Lena Olvings sommarprat 2010. Om drakar finns i verkligheten eller inte vid affärsrelationer i Asien…., om att komma som flykting….Vad man kan om man vill tillräckligt mycket. Om naturvetenskapliga utbildningar.
  Mer aktuellt än någonsin! Intro: Lilla snigel akta dig…som ensam kvinna i mansdominerade branscher. Och möjligheterna i just det!
  När grundades Chalmers och vem stod för finansieringen 1829? Vad hände i världen då?
  Avancez står det i Chalmers logo.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/69106?programid=2071

  Spännande spaningar, Håkan!
  Må gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.