Vem bryr sig? Inte de svenska journalisterna i vart fall. Varför?

Nu tänker jag ta semester snart. Trots att det finns mycket jag skulle vilja skriva om. De svenska journalisterna håller inte måttet, det spelar ibland ingen roll vad som händer, eller har hänt. (Finns det undantag?) Historien har man glömt och bryr sig inte om att ta reda på fakta eller historia. Varje fråga jag tar upp här skulle förtjäna en egen blogg, men det tänker jag inte offra nu, kanske till hösten. Dock kan jag inte låta bli att låta landets mindre kompetenta journalister att få något att tänka på, men det gör de väl inte ändå.

För några dagar påpekade jag hur två journalister i Dagens Nyheter misshandlade Annie Lööf. De två journalisterna heter Alexander Urisman Otto och Jörn Spolander. De argumenterade mot Annie Lööf i en stor intervju, på hennes plats. Läs själv om Du inte tror mig.

Några dagar senare, den 24 juni, på självaste Midsommarafton, fortsätter de här journalisterna – ja de heter Jörn Spolander och Alexandra Urisman Otto med att misshandla SD:s Martin Kinnunen. De går i duell med intervjupersonen på hans eget utrymme. Totalt rör det som om fem stycken där reportrarna duellerar med Kinnunen. Detta är inte bara dålig journalistik, det är skandal. Men ingen har tydligen brytt sig om detta och intervjupersonen vill väl inte gå i polemik. Eller så har han gjort det, men får inget utrymme.

Låt mig ta en nyhet som rimligen måste vara stor. Riksrevisionen har gått igenom underlagen för de stora politiska beslut som fattas i Sverige. “På skakig grund”. I hälften av fallen är bristerna stora i underlagen för besluten. Detta gäller under  de 18 åren från 2000 till 2017. Riksrevisionen släppte granskningsrapporten den 7 juni. Media tiger, ingen publicerar detta. Först 10 dagar senare redovisar nättidningen Alltinget nyheten. “Riksrevisionen sågar regeringars beslutsunderlag” Vad har hänt sedan? Ingen journalist har uppmärksammat detta.

Låt oss ta cyberattackerna mot svenska företag och svenska myndigheter. De är många och har kostat stora pengar (Coop och Kalix kommun t ex). Riksrevisionen har sedan 2007 bett regeringarna att upprätta en Cybersäkerhets-myndighet som kan hjälpa till. Ingenting hände förrän 2019 då regeringen utlovade en sådan myndighet. Vad har hänt sedan dess? En chef har anställts, Therese Naess, men inga lokaler och inga anställda. Det ska vara klart i slutet på 2023. Va??? Många inslag har gjorts de senaste månaderna om Cyberhotet, men ingen har frågat vad Sverige har missat och inte heller tagit reda på detta, och redovisat. (Historien igen, finns här)

Statsminister Stefan Löfven utlovade på våren 2018 att Sverige skulle ligga i framkant när det gäller utvecklingen av 5G-nätverket. Sverige ligger idag långt bak. Ingen journalist har uppmärksammat detta.

En annan Långbänk som journalisterna inte reagerat på: “Affärsplan Sverige” som den nyblivne partiledaren Stefan Löfven utlovade i september 2012. Den skulle utarbetas tillsammans med näringslivet. Vad har hänt? och varför har ingenting hänt? Ingen journalist har brytt sig. Inte en enda fråga ställdes till Löfven om detta.

Du kanske vill se hur en Hov-journalist fungerar. Det lysande exemplaret finns på Dagens Nyheter. Men långt ifrån bara där. Varför landets journalister inte hänger med kan man fråga sig, det kan inte bara vara att man vill ställa in sig vid Hovet, dvs det Politiska Hovet? Många dussin, för att inte säga 100-tals, exempel finns i min blogg sedan starten 2012. Där finns fritextsökning bland de 1500 bloggarna. För den som vill veta.

Kanske behöver vi en Långbänks-kommission? eller en ny Journalist-utbildning?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vem bryr sig? Inte de svenska journalisterna i vart fall. Varför?

  1. Tack Håkan. Men hur rättar vi till detta? SVD meddelade idag att de höjer avgiften med 12,5 %. Det är en hel del och smärtgränsen börjar nog närma sig för många.
    Den här svagheten har funnits länge hos journalisterna, en del säkert beroende på deras politiska hemvist men i grunden är det väl rimligen ledningens ansvar att se till att de saker som du påpekar tas upp av ngn journalist på tidningen.
    PS Läste nyligen Larssons info om Lockheeds ledning på WOKE – konferens. Mkt intressant och skrämmande vad anställda fås att göra.
    Tack för att du håller oss informerade och gör oss medvetna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.