Vem kan vara emot bättre regelverk?

EU-kommissionens två viktigaste förslag till reformer och insatser kommer tätt inpå varandra. Först kom “Digital Singel Market” (6 maj) och i förra veckan “Better Regulation“. (19/5)- Men det kan väl inte vara därför som tystnad råder i svenska medier. Beklagar att jag tvingas vara så negativ, men när EU:s två viktigaste reformförslag, som berör all verksamhet i medlemsländerna (inklusive Sverige), då finns inte detta i våra tidningar eller på radio eller TV. Underligt. Man kan väl inte förlita sig på att alla läser denna blogg?

Nu ska erkännas att detta är en fortgående process i EU, som syftar till enklare regler, som är färre och kostar mindre. REFIT är namnet som står för Regulatory Fitness Agenda.

Men nu, genom kommissionens beslut den 19 maj, blir detta verklighet. Kommissionen har inrättat en “Regulatory Scrutiny Board“, med sex heltidsanställda ledamöter. Denna kommer i sin tur att ha tillgång till en Plattform av två stående grupper. Den ena en högnivågrupp med experter från respektive medlemsland. Den andra en grupp för lagstiftningens intressenter i övrigt. Här ska finnas företrädare för näringslivet i EU, för de sociala parterna och det civila samhället. Den första “Governmental Group” består av 28 ledamöter. Den andra “Stakeholder Group” får 20 ledamöter. Det kommer att inrättas ett kansli för att stödja REFIT-arbetets organisation.

Detta är i korthet “Better Regulation”:

  • Ökad transparens i EU:s lagstiftningsarbete
  • Förbättra kvaliteten på lagstiftningen genom utvärderingar och konsultationer
  • Aktivt främja en översyn av befintlig EU–lagstiftning
  • Färre och bättre EU-lagar

Den som får ansvaret för att lagstiftningen förenklas och förbättras är den förste vice kommissionären Frans Timmermans. Has betonade vid en presskonferens att lagstiftarna i EU nu i sitt arbete ska ha utvärderingar, validering som riktmärke.

Du som vill se det intressanta arbetsdokumentet kan göra det här. Det formella förslaget från kommissionen, den sk kallade “kommunikationen” till Rådet och Parlamentet finns också här. Du som vill ha alla dokument om “Better Regulation” hittar dessa på denna hemsida hos EU-kommissionen

Andra media kan vara intressanta att läsa Financial Times. Vill Du se Camerons uppskattning av förslaget, så finns den här. Storbritanniens Premiärminister reagerade positivt på förslaget, och kan göra landets krav på reformer i EU lättare. Den som lever får se, men initiativet är i vart fall klart intressant, och i tiden. Enklare och färre lagar som är bättre anpassade till verkligheten.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.