Verkställighetskommission – kan det vara något?

I går skrev Maria Ludvigsson i SvD något mycket insiktsfullt. Hennes krönika hade rubriken “Huvudpersonen är den mest bortkomna“. I den krönikan kommenterar hon Välfärdsutvecklingsrådets slutrapport. Kvalitet måste komma i fokus vid upphandlingar av välfärdstjänster är ett av rådets förslag, inte priset.

Samverkan mellan olika huvudmän är avgörande för en vettig verksamhet. En pilotstudio förslås. Där det självklara som ett patientinflytande och ägandet av den egna sjukjournalen lyfts fram.

Men, säger Maria Ludvigsson, vad hjälper det att vettiga förslag läggs fram. Hon pekar bland annat på Globaliseringskommissionen. Många hyllmetrar har den och andra kommissioner  presterat, med efterfrågade och välbehövliga planer. Sedan händer ju ingenting, menar hon, med en kritik mot det politiska systemet. Varför inte i stället tillsätta en “Verkställighetskommission”, säger Ludvigsson.

Min reflektion: Det kanske behövs, men det angelägna är att de ansvariga politikerna handlar, inte tillsätter en ny kommission. Men Maria Ludvigssons förslag uppfattar jag mest som ironi. Tänk om de ansvariga kunde förstå! Behovet av att gå från ord till handling är otroligt stort.

Faktum är att det långsamma handlandet i Sverige, på det politiska planet, avviker från omvärldens. Vårt land har varit skyddat, deltog inte i de två världskrigen, vi har legat i topp (relativt) när det gäller både storföretag och stora universitet, och inte behövt bekymra oss om utvecklingen. Många andra länder har idag mycket mer av “urgency” än Sverige. Detta måste vi komma tillrätta med om vi skall få ett mer dynamiskt och växande land framöver. (Ord och inga visor)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.