Vi kan alla göra en konkret insats för framtiden

Det finns en naggande god verksamhet, kallad Mentor. Har tidigare hört om verksamheten, men nu har jag fått mer vatten på kvarnen. Vid ett utmärkt frukostseminarium i går på Stockholms Handelskammare, under ledning av VD-n där, Maria Ranka, presenterades Mentors verksamhet.

Fokus är att ge ungdomar i 13 – 17 årsåldern en hjälpande hand. Varje år hjälper några tusen mentorer ungdomar, både svenskfödda och inflyttade. Verksamheten är helt frivillig, både för den enskilde och mentorn. Förutom direkt mentorskap gör organisationen skolbesök med jobbmentor-verksamhet. Totalt nådde man förra året ut till hela 17.000 ungdomar. Inte dåligt. Med den spridningseffekt som verksamheten har lär man nå ut till hela 90.000 ungdomar årligen.

Målet, enligt organisationens generalsekreterare, Karin Jordås, är att nå alla ungdomar, men då krävs att man i sin egen verksamhet når ut till cirka 100.000 ungdomar i direktkontakt. Det är sex gånger så många som idag. Där kan vi alla hjälpa till. gå in på Mentors hemsida och klicka dig fram.

Det företag som gjort mest för Mentor-verksamheten, H&M, var väl företrätt vid seminariet. Den mångårige styrelseledamoten Stefan Persson, med 22 år i Mentors styrelse, menade att det är oerhört viktigt för företaget att engagera sig i samhällsfrågor. Och ungdomen är vår framtid, påpekade han.

Men, Stefan Persson berörde inte bara mentor-verksamheten, utan betonade också att lärlingsverksamheten är avgörande för att unga ska få in en fot i arbetslivet. Han var kritisk mot de politiker som motarbetar denna verksamhet. Det är “oansvarigt” påpekade Persson.

Sara Svirsky, ansvarig på H&M:s globala marknadsavdelning, med 460 anställda, har engagerats. Hon berättade om konkreta insatser som görs.  H&M:s största praktiska insats i Mentor gjorde H&M i höstas. Hela 193 volontärer från företagets globala marknadsavdelning gick  under två veckor ut och besöker tio skolor runtom i Stockholm

Karin Jordås berättade mot slutet att organisationen nu går ut i de särskilt utsatta områdena, som är hela 61 enligt polisen. Erfarenheten hittills är mycket positiv. Samtidigt kan noteras att en halv miljon människor bor i dessa områden.

Dagens Industri är som vanligt på hugget, med en artikel om Mentor idag.

PS. Putins mordhistoria: Putins chef i St Petersburg, Anatolij Sobtjak förgiftades i Kaliningrad den 20 februari 2000. Putin hade sänt Sobtjak dit, med kort varsel, när Putins historia från St Petersburg inför tre journalister ifrågasattes. Samtidigt som Putins avhandling var en kopiering ur en amerikansk lärobok. En kritiker som Sobtjak lever farligt, liksom hans två livvakter gjorde, som också blev förgiftade, men överlevde. Samma gift som i London?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vi kan alla göra en konkret insats för framtiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.