Idag har TT intervjuat Annie Lööf om skatterna, efter de utspel som för en vecka sedan som gjordes av statsminister Stefan Löfven, i DI, tätt följt av finansminister Magdalena Andersson, i SvD Båda talar om högre kapitalskatter och finansministern också om tuffare 3:12-regler, men dessutom också om att skattetrycket måste öka.
Annie Lööf har gjort sin röst hörd i sociala medier och den ekonomisk politiske talespersonen Emil Källström har uttalat sig i Dagens Industri. Men nu väljer Annie Lööf att ge en bredsida via TT. Hon riktar sin kritik enbart mot Magdalena Andersson, vilket kanske beror på hur TT ställer frågan. För TT verkar inte veta att statsminister Löfven var den som började tala om höjd kapitalbeskattning, och Andersson följde efter.
Vad säger Annie Lööf:
- Nej till höjd kapitalskatt
- Ingen återförd arvs- och gåvoskatt eller förmögenhetsskatt
- De så kallade 3:12-reglerna ska förenklas (och inte skärpas)
- Skatten för entreprenörer ska sänkas
Om det totala skattetrycket säger Annie Lööf “Centerpartiets ingång i detta är att fortsatt sänka skattetrycket”.
Nu skjuter Annie Lööf således mot finansministern, men i realiteten sätter hon – om än mjukt – Statsminister Stefan Löfven på plats. Han vet innerst inne att Annie Lööf inte drar sig för att kalla hans förslag för skambud och hon har fällt honom två gånger i höstas. Så Annie Lööfs muskler är starkare än någon anar, vill jag påstå. Hon hotar givetvis inte själv med detta, utan det ligger, som man brukar säga, implicit i TT-intervjun.
Nu frågar jag mig återigen: Förstår inte Stefan Löfven vilken skada han ställer till med genom dessa uttalanden? Av honom och av finansministern. Det är fortfarande så att hot om höjda företagsskatter sätter ned humöret i näringslivet. Och även om få går ut och klagar, så har osäkerheten ett pris. Sämre företagsklimat. Notera det, Stefan Löfven, sämre företagsklimat.
Varför inte, Stefan Löfven, fokusera diskussionen på viktiga sakfrågor? Som digitaliseringen med artificiell intelligence, utanförskaps-områdena, skolan och vården. För att bara nämna några sakfrågor som borde lyftas. Dessa frågor tänker jag dock ta upp framöver, och hoppas kunna lämna brotten mot Januariöverenskommelsen därhän. (Vi får se hur länge det går)