Vi måste höja blicken, trots Corona-pandemin

Allt snurrar helt självklart runt Corona. Synd bara att det bara snurrar. Inget ledarskap, utan snarare förvirring. Något som DN:s ledare utmärkt fångat upp idag.  Nu kommer också professor Lars Calmfors med en bredsida mot hanteringen av Pandemin. Ändå måste Sverige ha en förmåga att ta fatt i och hantera andra viktiga framtidsfrågor. Därför en liten lista här nedan på några område som vi inte får glömma bort. Dessa ska jag skriva om i kommande bloggar, lite utförligare.

Men först ett stycke om Pandemin. SvD tar i sin ledare idag upp frågan. Skriver att “regeringen är förfallen”. Där hänvisar man bland annat till en artikel iSvensk Juristtidning, skriven av fd presidenten i Svea Hovrätt Johan Hirschfeldt. Den visar att Alliansregeringen 2008, med instämmande av dåvarande oppositionen, tog bort Grundlagsutredningens förslag att regeringen skulle kunna att ingripa i “nödsituationer”. Den frågan skulle utredas ytterligare, något som inte skett på de följande 12 åren. Och den nödlösning som regeringen fann i våras, med en skärpning av smittskyddslagen, underlät man att förlänga när den gick ut den 30 juni.

Ansvar! säger jag som bloggar. Men noterar att kritiken mot dagens situation är väldigt hovsam. Det verkar som om kritikerna vill visa att de känner till bristerna, men ändå tycks gilla läget, eftersom de inte utkräva ett ansvar av dem som så fundamentalt misslyckats med att ha regler för hur Sverige ska styras i en kristid, som inte är krig.

Så ett antal viktiga framtidsfrågor som Pandemin inte får skymma, utan rangordning:

  • Hur ska EU:s framtida roll utvecklas, så att Europa kan hävda sig mot Kina och USA. Hur får vi en verkligt fungerande “single market”? Hur tillvaratar vi Europas (och Sveriges) intresse gentemot Kina? Vilken strategi ska Sverige ha gentemot EU? Ska vi bara vara bromsklossen och snåljåpen eller driva på i strategiska frågor?
  • Hur ska Sverige utveckla 5G-nätet? Utvecklingen av 5G-näten går snabbare runt om i Världen än Ericsson och många andra bedömare anat. Men Sverige ligger sist, trots statsministerns löfte att vårt land skulle ligga främst. Något som landets journalister inte redovisar.
  • Framtidens utveckling är beroende av ny teknik, där artificiell intelligens, AI, är avgörande. Sverige ligger här på efterkälken, det erkänner regeringen. EU släpar också efter. Vi får vara tacksamma för att Wallenbergarna satsar hårt på AI. Men nog faller det ett tungt ansvar på de ansvarig politikerna för att Sverige inte hänger med?
  • En tillfredsställande elförsörjning är viktig för Sveriges framtid. Här brister det också. Det finns företag som inte kan få garantier för el-försörjning. Samtidigt som EU hävdar att vattenkraften inte är fossilfri. (Vad gör regeringen?) Holmens VD Henrik Sjölund påvisade igår i DI att vårt land drabbas av en elkris.
  • Hur klarar Sverige den långsiktiga konkurrenskraften? Vi har haft sämst BNP-utveckling i EU under senare år – par capita. Utöver det som nämns ovan finns det mycket  som måste till för att säkra Sverige framtid. Det redovisar Entreprenörskaps-forum i en alldeles ny rapport, under ledning av VD-n Johan Eklund. 

Mycket att fundera på i vintermörkret.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.