Vi måste slå vakt om våra små men fina vattenkraftverk

Ibland blir man inte klok på hur oklokt det politiska systemet fungerar. I detta fall – som i det mesta – så är det regeringen, sittande eller tidigare, som har ansvar. Här rör det sig om våra 1900 små vattenkraftverk. Nu håller svenska myndigheter på att stoppa och montera ned dessa vattenkraftverk som är en viktig del av Sverige och elförsörjningen.

Hur kan man?

Denna galenskap beskrivs väl i en DN-debattartikel från i måndags, den 31 januari. “Obegripligt att riva ut tusentals vattenkraftverk” I artikeln frågar Svensk Vattenkraftförening, genom ordföranden Thomas Sandberg, varför svenska myndigheter systematiskt arbetar för att montera ned en stor del av vår viktiga elproduktion. Lika obegripligt är det att politikerna låter dem hållas.

De myndigheter som nu försöker förstöra våra mindre kraftverk är Havs- och vattenmyndigheten, HAV, de fem regionala vattenmyndigheterna och 21 länsstyrelser. Den lokala vattenmiljön ska enligt dessa stå över alla andra samhällsnyttor. Trots att man kan notera att den vattenkvalitet som finns idag är god, och varit acceptabel i alla år.

Här har vi ett antal miljöaktivister, jag skulle vilja kalla dem för fanatiker, som nu utnyttjar de olika myndigheterna för att genomföra något som inte behövs, och som skadar vår elförsörjning. Skadar också våra kulturmiljöer.

De myndigheter som borde ha satt stopp för dessa aktivist-aktioner är Energimyndigheten, MSB och Svenska Kraftnät. Givetvis har dessutom, övergripande, den nu sittande regeringen ett avgörande ansvar. Ansvar för att förstörelsen sker.

Inte nog med att elförsörjningen skadas, det man åstadkommer från aktivisternas sida är, som DN-artikeln formulerar det följande:

“Utrivning av dammar och kraftverk ger dramatiska konsekvenser för elförsörjning och en rad andra samhällsintressen. Stor negativ inverkan på vattenförsörjning, bevattning, rekreation som bad, båtliv och fiske”

För knappt två veckor sedan kom myndigheten HAV med en nationell plan, som fått namnet ““Nationell strategi för skydd av sjö- och vattendragsmiljöer med höga natur- och kulturvärden” Är det någon som tror att denna plan överhuvud taget bryr sig om elproduktionen? Nej det gör man inte. Elproduktion eller elförsörjning nämns över huvud taget inte på planens 43 sidor långa text. Däremot anger man vattenkraften, men bara som ett problem. “Förbud mot utbyggnad av vattenkraft” i de vattendrag som berörs, skriver man. Och det är troligen nästan alla. Så här har vi nedläggningen av alla små vattenkraftverk.

Det finns motkrafter mot arbetet att förstöra våra mindre vattenkraftverk, men det är relativt svagt. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver att den föreslagna miljöprövningen skall “pausas“. Den borde snarare stoppas. Myndigheten HAV borde läggas ned. Centerpartiet har också gjort en ganska lam invändning mot den oacceptabla miljöprövningen.

En bra och genomgripande artikel om de problem som uppstår om en nitisk och onödig miljöprövning sker publicerade Svenska Dagbladet för några månader sedan. “Varning: Vattenkraft kan bli “ny Cementa”. Mikael Törnvall har skrivit. Läsvärd, och förskräckande, men det verkar inte som om särskilt många reagerat. (Förmodligen kan bara SvD-läsare utnyttja länken)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vi måste slå vakt om våra små men fina vattenkraftverk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.