Vi måste utveckla ett verkligt starkt Europa – med egna ben

Vi ser idag tydligare än någonsin att Europa måste kunna stå på egna ben. Bli starkt och självständigt. Idag har Gunnar Hökmark i Dagens Industri angivit vad han tycker vi måste göra – tillsammans. “Europa är en kraft i världen även utan USA”. Läs! Min sammanfattning med kommentarer:

Gunnar Hökmark anger varför ett starkt och självständigt Europa är angeläget, för att inte säga nödvändigt. Vi måste kunna stå emot Rysslands imperalistiska ambitioner. Ge Ukraina det stöd som behövs för att segra, oavsett vad USA gör. Även om jag inte tror att Donald Trump blir president nästa år, så noterar jag att han är opålitlig, något som t o m Putin anser. Kinas växande makt och ekonomiska muskler är ett annat skäl till att vi måste på på egna ben. Det gäller även på den tekniska sidan, med tillgång till både halvledare och kritiska metaller, vill jag tillägga.

Enligt Gunnar Hökmark behöver framför allt fem uppgifter utvecklas för att Europa ska bli självständigt och starkt:

  • Vi måste stärka det europeiska benet i NATO. Inte minst gäller det produktion av vapen och ammunition. Tilläggas kan att detta har inte skett under de gångna två åren, tyvärr.
  • Ukraina måste få det stöd som behövs på de ekonomiska, finansiella och militära områdena. Vi får inte glömma att Europa ekonomiskt är 15 gånger större än vad Ryssland är. Så vi klarar detta, även om USA fallerar.
  • Marknadsekonomin måste stärkas och utvecklas i Europa. Endast om vi har en stark ekonomi får vi också en stark geopolitisk position. Här behövs regelförenklingar, stopp för nya kostsamma regler och reformer som ökar Europas konkurrenskraft.
  • Vi måste dessutom sätta den internationella handeln i fokus, och inte protektionism. Här måste EU arbeta tillsammans med Storbritannien. Europa måste stå upp även framöver för den globalisering som världen och därför också Europa behöver.
  • För att Europa ska få sin styrka och bli självständigt måste just samarbetet mellan EU och Storbritannien stärkas. Här menar Hökmark att både Kanada, Australien och Nya Zealand bör komma med, vilket jag tycker är en mycket god idé.

Detta är vad Gunnar Hökmark framför i Di idag, och jag vill att hans ideér ska spridas, vilket sker med denna blogg. Hans avslutning skadar inte att upprepa här:

“Tillsammans med Storbritannien och dessa länder (Kanada m fl) kan vi (Europa) forma en kraft i den fria världen som med eller i värsta fall utan USA kan upprätthålla en internationell rättsordning baserad på mänskliga rättigheter och respekt för staters gränser.”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Vi måste utveckla ett verkligt starkt Europa – med egna ben

  1. Vi skall vara tacksamma för att Trump talar klarspråk. Och det klarspråk Trump talar behövs tyvärr. EU:s och NATO:s medlemsstaters beteende är beklagansvärt, att utgå ifrån att det är med USAs hjälp som Europa skall försvaras mot Ryssland. Det skall Europa kunna klara själv. Trump sa ifrån när han som president var i Europa och talade inför Europas ledare. Det var mera än fyra år sedan och nu tio sedan ockupationen av östra delarna av Ukraina följt av nedskjutningen av det holländska flygplanet över Ukraina. Och vad har Europa åstadkommit? Inte ens tillräckligt med kapacitet för att tillverka den ammunition som behövs i Ukraina. USA kommer att stå upp för en internationell rättsordning tillsammans med länder som tar på sig sin del av bördan. Men kommer inte att försvara och hjälpa snyltare som det finns gott om i Europa. Det borde Hökmark begripa.

    • En sak är att ge de länder som inte satsar tillräckligt med resurser på försvaret en varning eller miniminivå. Frågan är dock vad paragraf fem stipulerar. Säger den att alla ska hjälpa till med försvaret och att ingen miniminivå finns när det gäller finansieringen så är hjälpen tvingande – för alla. Men verkligen otillständigt att uppmana Ryssland att göra vad de vill med länder som inte når upp till två-procent-nivån. Det är stämpling till mord och är i svensk lagstiftning lika allvarligt som själva mordet i sig. Att man inte påtalat detta för Trump och att man inte inlett en process mot honom för anstiftan till mord förvånar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.