Viktigt visa vilka som förråder Ukraina och försvarar Putin

Nu kryper de fram, de fega medlöparna till Vladimir Putins rike. Det gör inget att de kommer till tals, men de bör också ställas till ansvar. Yttrandefriheten ska finnas, men också skamvrån och kritiken mot de som försvarar Putin, indirekt eller direkt.

Här kan Du först se Vladimir Putins besked för ett par timmar sedan den 16 mars. Notera hur han ljuger.

Men nu ska vi plocka fram några av medlöparna.

Först har vi den förre svenske ambassadören i Moskva, Sven Hirdman. Publicerades på nätet av DN vid lunchtid idag, men kommer säkert i Dagens Nyheters pappersupplaga i morgon. Rubriken är talande: “Jag ångrar ingenting“. Vad säger han, när han försvarar Putin? Några axplock:

  • Oligarken Mordasjov, en av Rysslands rikaste står på EU:s sanktions-lista. “Helt orimligt” enligt Hirdman. Men så har han fått en värdefull tallrik av oligarken.
  • Hirdman är en tydlig motståndare till sanktionerna mot Ryssland
  • Hirdman anser att de som vill gå med i NATO visar “Krigshysteri”
  • Hirdman har suttit i utrikesminister Lavrovs internationella råd. På hans egen hemsida är han kvar där fortfarande.
  • Ryssland har inga “territoriella behov” påstår Hirdman i intervjun idag i DN.
  • Hirdman tror inte att Putin kommer angripa Sverige, Finland eller Baltikum. Ukraina är ett undantag. Men lägger han till: det kan hända eftersom det blivit oerhört spänt kring Östersjöområdet. Och “I så fall fruktar jag att Sverige blir indraget, säger Hirdman.

Sedan säger Sven Hirdman att han anser att “Vladimir Putins beslut att invadera Ukraina var både dåraktigt och brottsligt” Ändå försvarar han Putins Ryssland. Se ovan.

Sedan har vi en annan “försvarare av Putin”, nämligen docenten Jonathan Feldtman vid Stockholms Universitet. Han tycker det är fel att ge Ukraina vapen. Istället borde Sverige medlat mellan Ryssland och Ukraina. Han får givetvis ha den åsikten, men det är samtidigt viktigt att påpeka att utan vapen kan inte Ukraina försvara sig och demokratin.

En annan som i realiteten försvarar Putin är Svenska Freds ordförande Agnes Hellström. Hon säger att “Diplomatin är vår främsta försvarslinje”. Det är väl knappast brist på diplomatiska insatser från diverse ledande politiker som Macron och Biden?  Är Sverige bättre? Kan Ukraina försvara sig utan försvarsmaterial?

Både Feldtman och Hellström är emot NATO-medlemsskap.

En annan som i realiteten försvarar Putin är Kajsa Borgnäs, som är chef för en facklig tankesmedja i Tyskland. Vi bör inte stoppa EU:s beroende av rysk energi på ett alltför abrupt sätt. Inte heller bör EU förlita sig på NATO. Hon skriver i Dagens Industri under den talande rubriken “Nato är inte lösningen för ett hållbart Europa”.

Ett annat inslag idag, som visar hur banker och fonder i Sverige motverkar ett starkt försvar. finns att läsa i Dagens Industri “Robur kastade ut Saab”

Till sist: Oavsett hur olika svikare agerar gentemot Vladimir Putin eller försvaret av Ukraina och EU samt Sverige, så kommer Putin förlora. Och Ukraina vinna. Här är min blogg från angreppsdagen, den 24 februari:

“Ser vi Vladimir Putins dödsryckningar, något som drabbar hela Europa?” så heter min blogg samma dag som Vladimir Putin gick in i Ukraina.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Viktigt visa vilka som förråder Ukraina och försvarar Putin

  1. Utmärkt inlägg Håkan! Hirdman har också försvarat Kreml i den här intervjun https://www.youtube.com/watch?v=2NFovvc6ZJs&t=316s Han beklagar sig bl.a. över det “ständiga kritiserandet av Ryssland”. Hans påståenden om befolkningen i det, sedan 2014, ockuperade Donbas uppskattas säkerligen av Kreml. Som Patrik Oksanen skrev om i SvD förra året (https://www.svd.se/de-som-lanar-ut-sina-namn-till-kreml) så har Hirdman, tillsammans med Schyman och KG Hammar gett legitimitet åt den proryska organisationen “Folk och Fred” genom att ställa upp på deras arrangemang. I denna organisation förekommer de som nämns i Atlantic Councils rapport “The Kremlin’s Trojan Horses 3.0”. Organisationen “Kvinnor för Fred” som Gunnar Hökmark mycket riktigt varnade för här https://kuriren.nu/nm4542345 ingår också i organisationen. Dess mest kända företrädare, Agneta Norberg, är också ordförande för “Sveriges Fredsråd”. Agneta har, som Patrik Oksanen skrivit om, flera gånger deltagit i sammanhang med företrädare för en organisation med starka kopplingar till rysk säkerhetstjänst (https://www.vlt.se/2017-03-03/patrik-oksanen-helahalsinglandse–stig-henrikssons-v-markliga-omsorg-om-rysk-underrattelsetjanst). Jag har även tagit upp dessa på min blogg. Senaste inlägget hettte: “Kremlin’s weapons of Mass Delusion and Swedish Trojan’s horses”. TIdigare även i “Fanatiska faktaförnekare” samt i “I lånta fjädrar och i dåligt sällskap”. Medlemmarna i “Folk och Fred” deltog mycket aktivt i drevet mot Martin Kragh efter dennes forskning om hur Kreml lyckas få genomslag i svensk media för sina versioner av det säkerhetspolitiska läget och kriget mot Ukraina. I detta deltog även Åsa Linderborg, f.d. kulturchef på Aftonbladet som hävdade att Martin skulle vara ett demokratiskt problem och borde synas närmare av SÄPO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.