Vilken framtid väntar oss?

När framtiden planeras, om man nu kan göra det, så är det viktigt att se på den trend som olika identifierbara parametrar uppvisar, som befolkningsutvecklingen. Här har “Kansliet för strategisk analys” i regeringskansliet, som finns på UD under Kabinettsekreteraren, gjort ett förnämligt arbete. I en rapport för en för en tid sedan kom “Strategiska trender i ett globalt perspektiv”. (Rapporten borde dock ha ett bättre format för läsning eller ned-laddning).

Rapporten har fokus på makroekonomisk förändring, teknologins inverkan, urbanisering och medelklassens ökning samt frågor som berör innovation, energi, miljö, institutioner samt normer och värderingar.  Europa och Sverige kommer att påverkas, mycket. vi får en helt annan värld säger rapporten, trots att perspektivet bara är ett decennium, år 2025

Rapporten är ett diskussionsunderlag och en tjänstemannaprodukt från Kansliet för strategisk analys, som är en gemensam funktion inom regeringskansliet. Kansliet leds av HC Hagman och består av ytterligare nio personer.

Rapporten säger:

  • Om 10 år är Asiens BNP mer än hälften av världens
  • EU kommer bara stå för 15% av världens BNP om 10 år
  • Den globala medelklassen blir snart hälften av världens befolkning, är 2030
  • Om 10 år är 50 miljarder digitala enheter sammankopplade
  • Produktionen har tagits över av robotar och digitaliseringen
  • Vattenbrist i Asien och Mellanöstern

Och mycket mycket mer. Läs rapporten som är på hanterbara 70-talet sidor. För Dig som vill ta en genväg kan jag rekommendera PM Nilssons ledare i DI den 17 november. Den är en utmärkt sammanfattning av rapporten.

Kansliets slutsats är: Sverige ligger, i förhållande till övriga Europa, bättre till enligt de allra flesta parametrar. Mycket talar för att Sverige har ovanligt goda förutsättningar att följa, förstå och forma sin egen framtid, säger kanslichefen i sin inledning. Men, skulle jag vilja betona, det betyder att vi tar till oss denna viktiga kunskap som rapporten för med sig, att vi analyserar effekterna för oss och andra. Och att vi går från ord till handling.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vilken framtid väntar oss?

  1. Hej, som i flera andra sammanhang, så verkar det saknas en taktisk planering som tar över från de strategiska insikterna. Det gäller även för företag, som helt fokuserar på operationell excellence.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.