Vill USA förhindra att Ukraina vinner kriget? SvD tycks gå i Putins ledband.

Det är inte klokt. Först släpar USA fötterna efter sig när det gäller att leverera. Ett års fördröjning när det gäller flyg, F-16-plan. Nu har man stoppat vidare militär och finansiell hjälp, på begäran av en kriminell presidentkandidat. Nu vill Vita Huset stoppa Ukrainas framgångsrika bombningar av oljeraffinaderier. Dessa kan skada den ryska oljeproduktionen och minska exporten, vilket kan leda till högre världsmarknadspriser.

Hur kan USA agera så här?

Det är just den här nya fronten, som skadar Ryssland, som är så framgångsrik. Ukraina kan inte använda köttkvarnen för att stoppa ryssen (vill inte använda sina soldater så) och bombar inte heller tusentals bostadshus, sjukhus och skolor, som Ryssland gör.

Genom den nya fronten, som inbegriper infrastruktur, militära anläggningar och vapenfabriker, så kommer Ukraina vinna. Ryssland tvingas be om fred.

Financial Times rapporterade i morse att de talat med tre källor på villkor att dessa var anonyma. Varningen till Kiev ska ha skickats upprepade gånger till Ukrainas säkerhetstjänst och Ukrainas försvarsmakt, som svarar för Ukrainas obemannade attacker in i Ryssland. FT anger att anledningen till USA:s oro är att en nedgång i rysk export kan utlösa en global uppgång i världspriserna. De stigande bränslepriserna kan påverka utgången av det kommande amerikanska presidentvalet.

Igår skrev bloggen om våra medier som i stor utsträckning spelar med i Vladimir Putins desinformation. Nu får vi  idag ett tydligt exempel på detta. Gunilla von Hall i Svenska Dagbladet. Hon verkar till och med skryta med att hon gått i Putins ledband. Så här säger hon stolt:

“Själv var jag noga med att bara använda ordet militär specialoperation”

Så här förklarar Gunilla Hall hur begreppet krig, militär specialoperation samt fred behandlades i hennes samtal:

“Jag blev ändå förvånad över hur många som använde ordet krig istället för speciell militäroperation under privata samtal på barer och hemma hos folk, även under en intervju med en person med officiell position och nära koppling till Putin. Själv var jag noga med att bara använda ordet militär specialoperation och inte heller använda ordet fred (i betydelsen frånvaro av krig) under alla samtal, både då jag träffade en person i en lägenhet och under träffar med officiella personer.”

Kan man hitta bättre sätt än att tjäna Vladimir Putins desinformation?

Så kommer von Hall till ett blomsterhav som hyllning av den mördade oppositionsledaren Navalny. Det beskriver Gunilla von Hall så här:

“Jag såg även ett mindre blomsterhav längs en gata för den döde Wagnerledaren Prigozjin i centrala Moskva.”

Nu var jag inte där Gunilla von Hall var, men sannolikheten att blomsterhav från i juni månad förra året låg kvar är ganska liten. Vet inte von Hall att det helt säkert är den mördade Navalny som blommorna hyllar? Eller har hon inte hört talas om detta? Man undrar, för hon skriver inte bara fel namn, utan säger at det var Wagnerledaren.

Med sådana här medarbetare behöver SvD inte anställa Putin-lojala ryssar.

Idag har Ryssland fortsatt med sina terrorbombningar av infrastruktur- och civila mål i Ukraina. Totalt nu är man troligen uppe i 125.000 civila byggnader. Ta in den siffran: 125.000. Därav är 1.500 sjukhus eller andra vårdinrättningar. Antalet skolor lär vara lite fler. Men de allra flesta bombade hus är bostadshus. Detta är ofattbart, men så är det och bloggen tycker nog att reaktionerna från omvärlden borde varit och vara betydligt starkare än de är.

Detta är dagens terrorbombningar: Enligt Ukrainas flygvapen har Ryssland skickat in 151 robotar och drönare idag. Tack och lov orkade en del inte fram, utan störtade till marken. Andra sköts ned av luftförsvaret, som anger att de oskadliggjort 91 robotar och drönare. Totalt var antalet drönare drygt 60, bland annat för att “mätta” det ukrainska luftförsvaret. Tack och lov är inte precisionen särskilt god, men stor förstörelse uppnås i alla fall.

En del infrastrukturenheter träffades. Bland annat dammen och kraftverket vid Dnipro hydroelectric power plant (HPP), (Åtta gånger) Där träffade man också Vehicular, som är en trafikled genom denna anläggning.

Dessa bombningar har visserligen dålig precision, men är ren terror. Enligt krigets lagar, som givetvis inte Ryssland bryr följer, ska civila mål inte beskjutas

De europeiska regeringarna borde kalla upp de ryska ambassadörerna till allvarliga samtal vid varje stort angrepp på civila mål i Ukraina. För att få en förklaring: Varför bombar men civila mål i tusental?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.