Vinsttaket i välfärden är ett djävla skit. Nu har de baxat det ända hit.

Så skulle man kunna rubricera Kjell-Olof Feldts kommentar om vinstförbudet för de privata välfärdsföretagen.Han är intervjuad i Svenskt Näringslivs “Entreprenör“, som nu är en nättidning. Ur intervjun vill jag citera ett par stycken. Hela intervjun kan Du läsa här. Så här säger Feldt:

– De här företagen driver ju verksamheter som de enligt lag är fullt tillåtna att driva. Att presentera ett förslag som i princip gör det omöjligt att gå med vinst, och därmed bedriva verksamhet, riskerar att riva upp ett djupt politiskt och ideologiskt sår. Just det vi lyckades undkomma i sista stund i samband med löntagarfonderna, säger Kjell-Olof Feldt.

Han anser att förslaget visserligen är en eftergift till Vänsterpartiet, men att Socialdemokraterna också vill framstå som det parti som garanterar att de offentliga medlen går till medborgarnas välfärd och inte till företagens vinster.

Men det är en taktisk miss av regeringen, anser Kjell-Olof Feldt.

Sedan påpekar K-O Feldt också följande, som är intressant:

 Det finns inte många svenskar som vet vad ett operativt kapital innebär för något, samt vilken funktion det har. (Fet stil av HG)

Det innebär att Socialdemokraterna får försvara förslaget. Man kommer därför inte i debatten kunna föra fram hur vi ska få fler och bättre skolor. Inte heller hur vårdköerna ska kortas eller hur omsorgen ska bli mer människovänlig, enligt K-O Feldt.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.