Visserligen är jag långt borta men nås av ankdammen Sverige i alla fall

Igår var det en fritagning av en mördare. Det hade säkert inte kunnat ske om inte mördaren – som p g a att han bor på en SIS-institution – får använd sin mobil för att förbereda en fritagning eller dirigera sina kriminella kumpaner till brottslig verksamhet.

Detta missförhållanden, att de SIS-intagna fick använda sina mobiltelefoner fritt, uppmärksammades stort för ett par år sedan. Då en annan fritagning kunde ske genom att den intagne kunde kommunicera med sina kriminella kollegor. Detta skulle åtgärdas, men detta har tydligen inte skett. Väntar man på en utredning?`

När jag kollar på internet visar det sig att denna fråga varit uppe redan 2008, dvs för 15 år sedan. Långbänk, ja mer än så, det är den svenska ankdammen där brottslingar har större rätt än vi laglydiga. Här ser man också att det inte var bättre förr, för Alliansregeringen vidtog inte heller åtgärder. Långbänken är inget självändamål.

Det kan väl inte vara så svårt att direkt förbjuda mobiltelefoner på SIS-hem och inte heller på andra ställen där intagna finns, t ex HVB-hem. Gör det nu, utan en ny utredning.

En annan ankdams-historia når mig också. Det är Bofors som inte får använda sitt skjutfält i Karlskoga på helgerna. I miljötillståndet får så ske endast vid “särskilda skäl”, och Länsstyrelsen i Örebro tycker inte att hög orderingång är ett särskilt skäl. Det är säkert en miljöaktivist som tagit sig in i länsstyrelsen och dikterar beslutet.

Det påminner mig om hösten 2015 när invandringen till Sverige kulminerade. En del flyktingar riskerade att inte kunna få tak över huvudet. Då tänkte militären sätta upp tält utanför Malmö. Men, ack, det gick inte. Miljötillstånd skulle till. Finns det något land där inte försvaret – efter eget beslut – kan sätta upp ett tält?

Ett tredje exempel på ankdammen Sverige: Polisen får sätta upp kameror efter eget beslut. Detta sedan man i ett par år hållit på att utreda och remittera etc. Nu ska även kommuner och regioner få göra detta. Men då ska ny utredning till, som tar ett drygt år, för att sedan gå på remiss, behandlas i regeringskansliet etc, etc. Totalt minst två år, kanske tre, innan  kommunerna och regionerna kan få sin rätt, som de i åratal har begärt.

Lägg bara till “kommuner och regioner” 9i den paragraf som tillåter polisen att sätta upp kameror efter eget beslut. Nog kan en kommun eller en region få samma förtroende som en polisstation?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Visserligen är jag långt borta men nås av ankdammen Sverige i alla fall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.