Vladimir Putin försökte koka grodan genom att lägga den i kokande vatten

Ska man koka en groda levande måste man lägga den i kallt vatten och värma upp den gradvis. Vladimir Putin förstod inte detta, utan trodde att han på 72 timmar (tre dygn) skulle kunna erövra Ukraina. När vi i Väst, som också skulle blivit kokade, förstod vad som höll på att hända hoppade vi ur. Den grodan som skulle kokas först – Ukraina – satte stopp. Resten är snart historia.

Vladimir Putin fick oss att höja blicken, blixtsnabbt. Fick oss direkt att inse att här vill en diktator, Vladimir Putin, ta över Världsherraväldet över Väst och styra efter sin egen diktatoriska föreställningsvärld. Det är några 10-tusental ukrainare och ryssar som med sina liv har fått oss i västerländska demokratier att förstå och agera.

“Ser vi Vladimir Putins dödsryckningar?” frågade jag i bloggen den 24 februari. Några dagar senare frågade jag  cyniskt “Putins anfallskrig kanske var välkommet?”

Att så avslöja sina avsikter, sin förakt för människan, som Vladimir Putin gjorde den 24 februari är mer än ofattbart. Det betyder att han – Putin – lever i en värld som inte vi andra vill vara med om. Det ryska folket har han dock – tyvärr – lyckats dupera, åtminstone kortsiktigt. Där började han koka grodan i kallt vatten och gradvis. Men, redan nu börjar verkligheten gå upp för de ryska medborgarna.

Det som hänt i Ukraina gör att vi inte behöver höja blicken ytterligare. I vart fall inte när det gäller den ondska och det förakt för människan som Vladimir Putins Ryssland står för. För vår egen del behöver vi däremot lyfta blicken och se vad som är viktigt för oss i Sverige att ta i tu med – bortsätt ifrån säkerheten – med NATO – och  det som behöver ske för att Europa ska utvecklas som en välmående demokratisk kontinent.

Några sakfrågor av stor betydelse för vår framtid, som jag tänker uppmärksamma framöver. Höja blicken på bland andra följande områden:

 • Den inre marknaden – EU:s stora betydelse, men utan den detaljstyrning som klåfingriga byråkrater vill pådyvla oss.
 • Energiförsörjningen som är avgörande för Sverige och EU – utan att vara beroende av diktaturen Ryssland
 • Utbildningen – som är avgörande för en bra utveckling av vårt land
 • Gruvbrytningen – av stor vikt för vår framtid och klimatanpassningen
 • Digitalisering – som inbegriper både artificiell intelligens och 5G-nätverket
 • Klimatet – där modern teknik och utsläpps-kostnader borde styra
 • Kriminaliteten – både gängen, som borde krossas, och all annan brottslighet som tyvärr inte uppmärksammas
 • Cybersäkerheten – där regeringen släpar efter och först i slutet på nästa år tänker ha någonting klart. Riksrevisionens förslag första gången 2007. 16 års fördröjning.
 • Långbänken – Sverige får inte tappa stilen, förlora kontrollen, eller sluta göra många och lång utredningar. Tack och lov spräckte NATO-frågan Långbänken.

Vilka andra frågor är viktiga, som denna blogg behöver analysera?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Vladimir Putin försökte koka grodan genom att lägga den i kokande vatten

 1. Kanske följande punkter kan läggas till:
  Invandringens och mångkulturens påverkan på vårt samhälle.
  Ifågasättande av de åtgärder som vidtas för att förhindra den s.k. klimatkrisen.

 2. Det vore ett kors i taket om vi kan få lite ordning på merparten av de områden du tar upp.
  Klimatet är en allt överskuggande del. Vi måste få ner temperatur, fossilbränsleanvändning mm, annars är det ingen idé att bry sig om det övriga.
  Vi kan kanske hoppas på små reaktorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.