Wallenbergarna fortsätter satsa på svensk spetsforskning

Nu satsar Wallenberg-gruppen stort på datadriven livsvetenskap och artificiell intelligens. Jag säger det än en gång: “Tänk om Sverige inte hade haft Wallenbergarna!” (blogg för ett år sedan). För snart tre år sedan sa Mikael Damberg, då ansvarig för digitalisering, att;

Sverige är inte världsledande när det gäller AI. De satsningar som gjorts på området har uppfattats som små och splittrade (Ny Teknik  26/2 2018)

Redan 2002 gick Wallenbergarna in och säkrade kartläggningen av människans arvsmassa. Det skedde på KTH under ledning av professor Mathias Uhlén, Den forskningen hade annars hamnat i Storbritannien.

Den nya satsningen på den datadrivna livsvetenskapen hela 3,1 miljarder fram till och med 2032. Detta ska ge plats för 100-tals doktorander. Av dessa ska 39 vara i “absolut världsklass”, enligt Marcus Wallenberg. Målet är precisionsmedicin, som räddar liv. Till detta kommer 600 miljoner till forskningens infrastruktur som berörs.

Både EU och Sverige ligger efter på området artificiell intelligens. Även om Wallenbergstiftelserna även här delvis har “räddat Sverige” genom sina satsningar på WASP Faktum är att svenska staten har satsat mycket mindre på AI än vad Wallenbergarna gjort. Att man inte skäms?

EU-parlamentarikern Jörgen Warborn, som sitter i det särskilda utskottet för AI, skrev en artikel i Dagens Industri för en vecka sedan om EU och AI. “Europa måste ändra sig om artificiell intelligens”. Värd att läsa. Hör och häpna: EU har ett regelverk som hindrar AI och digitaliseringen. Vad gör den svenska regeringen? Snålar, i stället för att arbeta positivt och få EU att fungera.(Men man puffar man för den sociala pelaren, och ångrar sig nu)

Endast 4 procent av de främsta AI-startupbolagen är europeiska. Och av dessa hör nog flera till Wallenberggruppen. Vad är det som präglar EU på AI-området:

 1. Skeptisk inställning till AI – förbud mot den Nobel-premierade gensaxen
 2. Vi utbildar för få AI-specialister i EU, och har för lite kunskap
 3. Vi har inte skapat ett single European Data Space

Warborn avslutar med: EU måste nu släppa handbromsen och göra allvar av ambitionen att bli bäst i den digitala eran.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Wallenbergarna fortsätter satsa på svensk spetsforskning

 1. Very good blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many choices out there that I’m completely confused ..
  Any recommendations? Many thanks! Maglia Calcio Bambino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.