World Economic Forum: Sverige har ramlat ned i konkurrenskraft-ligan

Nu har den årliga rapporten kommit från World Economic Forum, “The Global Competivenes Report 2013 – 2014″. Den kan nedladdas här helt eller delvis. Kontentan är att Sverige ligger bland de främsta länderna i konkurrenskraft. I år hamnar vårt land på 6e plats, förra året var vi nummer 4.Vi är således bra, men har inte blivit bättre under året som gått.

Det avgörande för framtiden, skriver WEF:s ordförande Klaus Schwab i sitt förord är ekonomiernas förmåga att utveckla sig uppåt i värdekedjan. Både när det gäller produkter, processer och affärsmodeller, och detta sker genom innovation. Den traditionella indelningen i “utvecklade” respektive “länder i utveckling” blir därför mindre relevant. Avgörande blir i stället om länderna är “innovations-rika” eller “innovations-fattiga”, skriver Schwab vidare.

“Innovation rich” och “innovation poor” är ett nytt begrepp som Schwab nu myntar. Eller åtminstone har jag inte sett uttrycket tidigare i någon framträdande rapport. WEF:s rapport läses över hela världen, och är trendsättande.

För att skapa ett innovationsrikt land behöver näringsliv, stat och det civila samhället samverka för att stödja innovations-utvecklingen. Särskilt viktigt i denna process är att landet utvecklar sitt utbildningssystem på ett relevant sätt.

Vad är Sverige bra på, och vad kunde vi vara bättre på? Resulteten finns på två sidor i rapporten. Negativt för vårt land är en stel  arbetsmarknad, höga och komplicerade skatter, brist på finansiering och en låg innovationsförmåga, i den ordningen. Andra negtiva faktorer är utbildningssystemet och en inte tillräckligt utvecklad infrastruktur. Statlig byråkrati och politisk instabilitet anges också som negativa faktorer.

Positivt är mycket, t ex antalet patentansökningar och förmågan i företagen att ta till sig ny teknik. Totalt är det 100 olika indikatorer, och det är en mycket intressant läsning.

Till slut kan noteraras en nyhet, då ett särskilt kapitel tar upp frågan om åtgärder för att öka den hållbara sociala och miljömässiga utveclingen.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.